kompjuter Foto: pixabay
Srbija

Frilenseri sutra organizuju protestni performans ispred Skupštine Srbije

Izvor: 
Beta Čet, 05/08/2021 - 19:37
Udruženje Internet radnici Srbije organizovaće sutra protestni performans ispred Skupštine Srbije kojim će najaviti aktivnosti u rešavanju pravnog i poreskog tretmana poslova koje obavljaju frilenseri.
 
Predsednica Skupštine IRS-a Zorana Crnojević rekla je za Betu da protestnim performansom žele da iskažu nezdovoljstvo zbog izmene Zakona o porezu na dohodak građana kojim je predviđeno da plate poreze i doprinose za poslednjih pet - šest godina.

Internet radnici tog Uduženja u kojem su, kako su rekli, nezadovoljni frilenseri iz dva uduženja, Udruženja radnika na internetu i Udruženje frilensera i preduzetnika Srbije, koja su prihvatila izmene Zakona o porezu na dohodak građana, kao prelazno rešenje do izrade zakona o fleksibilnim oblicima rada koji bi trebalo da stupi na snagu 1. januara 2022. godine.

Udruženje radnika na internetu i Udruženje frilensera i preduzetnika početkom godine protestovali su više puta i tražili otpis poreza i doprinosa za period od 2015. godine do ove godine koji im je obračunala Poreska uprava, a na kraju su, umesto otpisa, prihvatili predlog Vlade Srbije da za protekli period neoporezivi deo mesečnih prihoda iznosi 570 evra, što je oko 67.000 dinara.

 
Izmenom Zakona o porezu na dohodak građana koji je do tada važio i koji su ta dva udruženja prihvatila, predviđeno je i da se normirani, neoporezivi troškovi podignu sa 43 odsto na 50 odsto i da se na ostatak prihoda primenjuje ukupna poreska stopa umesto od 80 odsto, od oko 56 odsto.
 
Crnojević je rekla da su u Uduženju IRS nezadovoljni radnici na internetu iz oba udruženja koja nisu prihvatila te uslove.
 
Ona je rekla da Poreska uprava još nije počela da dostavlja rešenja po izmenjenom Zakonu o porezu na dohodak građana i da IKS traži da se potpuno zaustavi naplata poreza i doprinosa "unazad", da se reši pravni status frilensera i nađe "održivo rešenje" za njih.
 
Slogan protesta udruženja IRS je "Borba bez podela je pobeda za svakoga", a počeće u 10 časova.
 

 
MarketingNajnovije vesti