Foto: flickr

Srbija

Frilenseri traže hitne pregovore s Vladom, pozivaju se na Vučićevu izjavu

Izvor: 
Tanjug Pet, 19/03/2021 - 17:11Predsednik udruženja radnika na internetu Miran Pogačar pozvao je Vladu, Ministarstvo finansija i Poresku upravu da hitno ponovo sednu za pregovarački sto i reše probleme te grupacije radnika na najbrži način.

Pozivajući se na izjavu predsednika Aleksandra Vučića da frilenseri treba da se plaćaju porez od trenutka kada su za njega saznali, a to je, napominje, 14. oktobar 2020, Pogačar konstatuje da je od tada prošlo šest meseci, te da je problem sada što se rešenje odlaže, a dugovi se gomilaju.

Dodao je da Vučićeva izjava treba da prođe kroz neku zakonsku proceduru i da to onda bude usvojeno u Skupštini, te napominje da frilenseri neće čekati nego će naredne nedelje izaći sa "frontom solidarnosti" koji će činiti više organizacija i sindikata.

"Svako će javno izneti svoje probleme, zajedničke ciljeve i zahteve i onda ćemo nastupiti kao front", najavio je Pogačar i dodao da će u budućnosti biti različitih akcija, ali i protesta.

Modeli za rešenje statusa frilensera

Pogačar je najavio da će Zaštitnik građana uskoro izneti svoje mišljenje i da veruje da će to mišljenje, koje istina nije obavezujuće, ići u korist zahteva frilensera.

On se inače danas javnosti obratio ispred ambasade Severne Makedonije od koje je udruženje u pisanoj formi zatražilo informaciju o statusu frilensera u toj zemlji.

Najavljeno je da će se sa istim pitanjima obratiti i ambasadama drugih susednih zemalja.

Govoreći o modelima za rešenje statusa frilensera, Pogačar je naveo da je 2015. godine njihov status u Makedoniji rešen tako što sada plaćaju porez od deset odsto, a doprinose dobrovoljno.

Na pitanje novinara kao suprotan primer naveo je francuski model gde se plaća 50 odsto zarađenog na ime poreza i doprinosa, ali frilenseri onda imaju mnoga prava poput plaćenog bolovanja i godišnje odmora.

 

 
 MarketingNajnovije vesti