• Funkcioner SPS-a za „novi izgled Niša“ kopirao projekte iz kineskog i nemačkog grada

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Predlozi novog izgleda Niša zamenika predsednika Skupštine Igora Novakovića nedavno su uzburkali javnost.

     

    U predloženim idejama bilo je i nekoliko slika nalik projektima, ali ispostavilo se da su to već postojeće ideje u kineskom gradu Venžu i „Dolče gusto“ fabrika u nemačkom Šverinu, pišu Južne vesti.

     
    Novaković kaže da nije ni tvrdio da su crtani novi projekti, nego su iskopirani modeli.
     
    Nova „Niška promenada“ u predlozima socijaliste trebalo bi da bude uz Nišavu, iza NišStana. Na fotografijama koje je priložio izgleda moderno, ali već postoji.
     
    Reč je o ideji dizajniranoj za kineski grad Venžu pre nekoliko godina. Projekat nosi naziv „Incity Mega“ i radila ga je projektanska kuća Benoy. Njihovo idejno rešenje je pobedilo na konkursu.
     
    Ispod skice kargo-centra, koji predlaže za severni deo Niša stoji potpis „prelimirnarni 3D prikazi“. Međutim, u stvarnosti nema ničeg preliminarnog, jer objekat sa fotografije zaista postoji.
     
    Nalazi se u nemačkom gradu Šverin i fabrika je Dolče gusto koja od 2014. proizvodi poznate kapsule za svoje espreso aparate. Dizajn je iz 2012. godine, kada ga je objavio minhenski arhitekta Ginter Hen koji je izradio ovaj projekat za potrebe Nestlea.
     
    Novaković kaže da on nikada u predstavljanju svojih ideja modernijeg Niša za budžet za 2022. godinu nije ni rekao da su to originalne, niti crtane ideje baš za Niš i delove grada koji su njima obuhvaćeni.
     
    Nismo mi ništa izmislili novo. Samo smo iskopirali modele. Naravno da nismo mi crtali nove. To nije naš dizajn, niti sam to ikada rekao. To su templejtovi„, rekao je Novaković.
     
    Južne vesti podsećaju da je ovaj funkcioner SPS-a predložio na poslednjoj sednici niškog parlamenta nekoliko ideja za moderniji Niš. Najrevolucionarnija je bila o rušenju „Kalče“ koja je izazvala i najviše komentara.
     
    Kako je „planiran“ novi izgled Niša pogledajte na portalu Južnih vesti.
     

    Predlozi novog izgleda Niša zamenika predsednika Skupštine Igora Novakovića nedavno su uzburkali javnost.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]