• Glas žena da se čuje što češće i što glasnije

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U organizaciji Stalne konferencije gradova i opština (SKGO), danas je održan sastanak Mreže za rodnu ravnopravnost SKGO pred više od 70 predstavnika državnih institucija, gradova, opština i civilnog sektora. 

    Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Tomislav Žigmanov, istakao je da je u odnosu na prethodni, novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti znatno složeniji i da nam predstoji usklađivanje normative sa međunarodnim konvencijama, saopšteno je iz SKGO

    „Žene odavno nisu samo stub kuće i porodice, već i motor razvoja celog društva, te se nameće potreba da se uloga žene u društvu stimuliše zakonskim putem“, rekao je ministar Žigmanov.

    On je napomenuo da, kako bi se žene bavile složenim i odgovornim poslovima, neophodno je da od celog društva imaju podršku kada je reč o usklađivanju privatne i poslovne sfere.

    U tom smislu, potrebno je da se muškarci više uključe u raspodelu kućnih obaveza i brigu o deci, kazao je Žigmanov.

    „Borba za rodnu ravnopravnost je izuzetno značajna za lokalni nivo i stoga treba da učinimo sve da se glas žena čuje što češće i što glasnije“, zaključio je Žigmanov.

    Generalni sekretar SKGO Nikola Tarbuk je napomenuo da SKGO naredne godine obeležava značajan jubilej – sedam decenija od osnivanja.

    „Želim da istaknem, ne bez ponosa, da je ravnopravnost žena i muškaraca u Stalnoj konferenciji uvek bila na važnom mestu, još od njenih početaka 1953. godine“, rekao je Tarbuk.

    Naveo je da je današnji skup prilika da se razgovara o normativnim okvirima u oblasti rodne ravnopravnosti, kao i o kapacitetima i mogućnostima za njihovu primenu.

    Tarbuk je podvukao da je osnovni cilj zakonodavnih i strateških rešenja prevazilaženje rodnog jaza i podsticanje borbe protiv nasilja, što je elementarni preduslov razvoja društva i poboljšanja života i žena i muškaraca.

    „Naša organizacija nastoji da promoviše i međunarodne principe i standarde iz ove oblasti, poput Evropske povelje o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou. SKGO kontinuirano radi na promovisanju ove povelje, koja je danas usvojena u 84 jedinice lokalne samouprave, dok njih 32 imaju i akcioni plan za njeno sprovođenje“, zaključio je Tarbuk.

    Na sastanku su razmenjene informacije između nacionalnog i lokalnog nivoa vlasti i razmotrene novine koje uvode podzakonski akti u oblasti rodne ravnopravnosti, a koje se odnose na jedinice lokalne samouprave.

    Na skupu su predstavljene i aktivnosti SKGO u ovoj oblasti za naredni period.

    Ova aktivnost organizovana je u okviru projekta „Održive i inkluzivne usluge na lokalnom nivou“, koji finansira Vlada Švedske i sprovodi SKGO.

    U organizaciji Stalne konferencije gradova i opština (SKGO), danas je održan sastanak Mreže za rodnu ravnopravnost SKGO pred više od 70 predstavnika državnih institucija, gradova, opština i civilnog sektora. 

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]