• Godišnje se u Srbiji od raka razboli i do 350 dece. Nurdor: Potrebno je još roditeljskih kuća

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U Srbiji, prema podacima Batuta iz 2017. godine godišnje od raka oboli oko 350 dece. Ove zabrinjavajuće i upozoravajuće brojke prakitično pokazuju da se svakoga dana, u proseku, razboli po jedno dete.

    Povodom Svetskog dana sladoleda, koji je obeležen 18. jula, organizacija „Nurdor“ organizovala je humanitarnu akciju za prikupljanje sredstva za izgradnju nove roditeljske kuće.

    Milica Zlatić, jedna od volontera ovog udruženja kaže za Euornews Srbija da ovo nije prva godina u kojoj se angažovala da pomogne onima kojima je pomoć potrebna.

    „Ovo je važno za sve. Već šest godina za redom volontiram u Nurdoru jer želim da pomažem. Važno je da na bilo koji način pomognemo“, kaže Zlatić.

    Pomoć izgelda tako što slanjem SMS poruke na broj 1150 uplaćujete 100 dinara Nurdoru i tako ste platili svoju kuglu sladoleda i učinili dobro delo.

    Jedna od kupaca sladoleda u poslastičarnici Pelivan, koja je deo ove akcije, kaže da je ovo dobra prilika da se pomogne.

    „Svake godine na svoj rođendan dele besplatno sladoled koji ide za pomoć deci koja boluju od maligdnih bolesti i njihovim roditeljima. Misilm da je ovo dobra prilika da se pomogne“, rekla je ona za Euronews Srbija.

    Klarić: Potrebno nam još roditeljskih kuća u Beogradu

    Tamara Klarić PR Nurdora kaže u razgovoru za Euronews Srbija da je ovogodišnji odaziv, što se tiče i poslastičrnica i građana, bio najbolji do sada. Kako je rekla, ova organizacija ima do sada pet roditeljskih kuća, među kojima su tri u Beogradu, ali kako dodaje potrebno je još takvih.

    „Tri su u Beogradu, samo jedan je trajno rešenje, i u našem je vlasništvu. Ostale su privremeni objeki koje smo dobili na krošićenje. Ono što se pokazalo da to nisu dovoljni kapaciteti. Mi možemo da smestimo 15 porodica i često se dešava da su ovi kapaciteti popunjeni. To su deca koja nisu hospitalizovana 24 sata, jer nema potrebe za tim, ali se preporučuje da postoji neki prostor gde bi oni mogli da borave i da su blizu bonica“, objašnjava ona.

    Kako kaže, ovde nije reč samo o zidovima i sobama, već je u pitanju i psiho-socijalna podrška.

    „Imali smo i česta druženja sa volonterima, roditelji idu na specijalizovane radionice gde se edukuju za ove situacije. Oni mogu da se tokom nedelje savetuju sa lekarima i specijalistima“, objašnjava ona.

    Kako je rekla, prema podacima Batuta iz 2017. godine, dnevno se razboli bar jedno dete.

    „U Srbiji godišnje oboli oko 350 dece, praktično po jedno dete svaki dan, i ovo su podaci Batuta iz 2017. godine. Ova cifra je okvirna i za druge godine. Ono što je važno je da je kod dece visok stepen izlečenja, i prognoze su ohrabrujuće. Zbog toga je svaka podrška važna“, dodala Klarić.

     

    U Srbiji, prema podacima Batuta iz 2017. godine godišnje od raka oboli oko 350 dece. Ove zabrinjavajuće i upozoravajuće brojke prakitično pokazuju da se svakoga dana, u proseku, razboli po jedno dete.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija