• GoetheFEST od 29. oktobra do 4. novembra

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Deveto izdanje filmskog festivala GoetheFEST u organizaciji Goethe instituta u Srbiji, biće održano od 29. oktobra do 4. novembra onlajn na platformi mojoff.net. Na festivalu će biti prikazano sedam filmova, od kojih će čak šest imati premijeru u Srbiji.

    Frank Bauman, direktor Goethe instituta u Srbiji, ukazao je na kvalitet i specifičan senzibilitet filmova koji dolaze iz njegove zemlje, u poređenju sa onima iz Holivuda: „Filmovi iz Nemačke uvek su bili nekako drugačiji, takoreći van konkurencije, specifični, a neretko i pomalo neobični. Prema mom mišljenju, oni su tematski usredsređeniji, društveno relevantniji, i manje politički korektni. Nemački filmovi iz 2020. godine su kao pljeskavice evropske arthouse produkcije. Oni su manje komercijalni od holivudskih i srodnih produkcija, ali zato hranljiviji – da ostanemo pri gastronomskim metaforama”.

    Festival će otvoriti veliko filmsko ostvarenje „Berlin Aleksanderplac”, nemačkog reditelja avganistanskog porekla Burhana Kurbanija. Ovaj film je na poslednjem Berlinalu nominovan u čak 11 kategorija, a pored Srebrnog medveda za najbolji igrani film, osvojio je i nagrade za najbolju mušku sporednu ulogu (Albreht Schu), kameru (Joši Hajmrat), filmsku muziku (Daša Dauenhauer) i scenografiju (Zilke Bur). Radi se o novoj adaptaciji jednog od najznačajnijih romana nemačke moderne iz 1929. godine, „Berlin Aleksanderplac” Alfreda Deblina, u kojoj autor otvara mnoga važna pitanja na temu migracija, rasizma i modernog ropstva. U ovom filmu glavni protagonista je Franc Biberkopf, afrički migrant iz Gvineje Bisao, koji se obreo u berlinskom parku Hazenhajde, poznatom po dilovanju droge, i u noćima berlinskih klubova natopljenih demonskim simbolima kapitalizma.

    Sunčica Šido, koordinatorka programa kulture Goethe instituta i selektorka festivalskog programa, istakla je da je temelj ovogodišnjeg izbora nastao na 70. Berlinskom filmskom festivalu, poslednjem tih razmera održanom pre nego što je pandemija virusa Covid-19 uzela maha. Povodom ovogodišnjeg festivalskog izdanja ona je rekla: „U želji da sačuvamo sve nas, i uz duboko saosećanje sa kulturnim centrima čije bioskopske sale tek ovih dana oprezno otvaraju svoja vrata, odlučili smo da GoetheFEST ovoga puta igramo u najbezbednijem prostoru u svakom smislu – do sada pune sale ovoga puta zameniće dnevne sobe pune ukućana i prijatelja, a razgovori nakon filmova, koje smo tako rado vodili sa vama u kulturnim centrima, nastaviće se – u ambijentu naših domova”.

    GoetheFEST održava se od 2012. godine i predstavlja presek savremene nemačke kinematografije iz aktuelne godine. Program je tradicionalno okrenut nagrađivanim i najboljim ostvarenjima sa čuvenog Berlinala, jednog od najznačajnijih svetskih festivala autorskog filma.

    Deveto izdanje filmskog festivala GoetheFEST u organizaciji Goethe instituta u Srbiji, biće održano od 29. oktobra do 4. novembra onlajn na platformi mojoff.net. Na festivalu će biti prikazano sedam filmova, od kojih će čak šest imati premijeru u Srbiji.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Treći dan potrage za dvogodišnjom Dankom Ilić

    Potraga za dvogodišnjom Dankom Ilić, nakon što je obustavljena pretraga terena, ušla je u treći dan. Policija je saopštila da nastavlja intenzivan operativan rad radi utvrđivanja svih […]