• Grad uništava za svega nekoliko minuta, može li da se odredi gde će tačno nepogoda da udari

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Tokom poslednja dva dana preko Srbije prošlo je nekoliko gradonosnih oblaka koji su naneli veliku štetu. Grad veličine oraha u nekim delovima uništio je ratarske kulture i voće, pogotovo malinjake. Ekipe za procenu štete su na terenu. Meteorolog Nedeljko Todorović ukazuje da je nemoguće mnogo unapred predvideti gde će tačno da padne grad.

    Nevreme je u subotu protutnjalo kroz Ivanjicu, Arilje, Studenicu, Blace, Leskovac. U nekim krajevima padao je grad veličine jajeta.

    Meteorolog Nedeljko Todorović kaže da bi već trebalo navići se na ovakvo vreme, jer je poznato, kaže, da u ovo vreme ima nepogoda.

    Prema njegovim rečima, pitanje je samo da li će biti češće ili ređe.

    Ukazuje da je početak sezone nepogoda ove godine, u maju i junu, bilo manje nepogoda nego prethodnih godina.

    „Prošle godine bilo je i bujičnih poplava kao nepogoda, to je naša priroda i karakterstika naše klime“, navodi meteorolog.

    Objašnjava da se gradonosni oblaci stvaraju u svega nekoliko minuta, za pet do deset.

    „Prognoza za naredne dane može da nagovesti da će biti takvih pojava, ali sam trenutak nastanka ne znamo, ne znamo na kojoj će lokaciji da se dogodi. Kada se radarski uoči, može da se napravi putanja kretanja, ali ne može mnogo unapred“, napominje Todorović.

    Ekstremne prilike je, ističe, nemoguće predvideti. „Početkom juna nismo mogli da znamo unapred ovaj talas vrućine“, kaže Todorović.

    Kada je reč o prognozi za naredni period, Todorović ukazuje da će do kraja juna biti još jedan pik toplotnog talasa.

    Maksimalna temperatura biće za stepen ili dva niža nego tokom prethodnog talasa, kada je išla i do 39, 40 stepeni.

    „U julu će biti blago osveženje, ne mnogo, biće dana i ispod 30 stepeni, ali biće i veća verovatnoća za pljuskove i nepogode“, objašnjava meteorolog.

    Prema njegovim rečima, tokom leta će biti još jedna ili dve epizode ekstremno toplog vremena, sa temperaturama iznad 35 stepeni. 

     

    Procenjuje se šteta na terenu 

     

    Nebojša Milosavljević, direktor Uprave za zaštitu bilja, kaže da je tužno gledati slike nevremena, kada nevreme za nekoliko minuta uništi trud i muku poljoprivrednika.

    Navodi da su ekipe za procenu štete na terenu, a Ministarstvo će, kaže, gledati kako da pomogne.

    Prema njegovim rečima, iako Ministarstvo pomaže poljoprivrednicima da se zaštite od nepogoda, „protiv vremena se ne može“.

    Među merama jesu i instalirane automatske lansirne stanice koje smanjuju štetu od gradonosnih oblaka, kao i pomoć pri osiguranju useva.

    Milosavljević naglašava da ovi uslovi utiču na biologiju biljaka. Dolazi do ubrzanog sazrevanja, kraćeg perioda vegetacije, što može da umanji prinose i utiče na kvalitet proizvoda.

    Navodi da se ekstremne vremenske prilike ponavljaju godinama unazad, ali da i dalje malo poljoprivrednika osigurava svoja useve.

    Prema njegovim rečima, prošle godine je isplaćeno oko 29.000 zahteva za subvencije u vezi sa osiguranjem, odnosno oko milijardu i 250.000.000 dinara.

    Smatra da šteta na usevima i vremenske nepogode neće preterano uticati na cene poljoprivrednih proizvoda.

     

    Tokom poslednja dva dana preko Srbije prošlo je nekoliko gradonosnih oblaka koji su naneli veliku štetu. Grad veličine oraha u nekim delovima uništio je ratarske kulture i voće, pogotovo malinjake. Ekipe za procenu štete su na terenu. Meteorolog Nedeljko Todorović ukazuje da je nemoguće mnogo unapred predvideti gde će tačno da padne grad.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Isplata stipendija i kredita za učenike i studente

    Ministarstvo prosvete Vlade Republike Srbije obaveštava učenike i studente korisnike stipendija za izuzetno nadarene učenike da isplata pete i šeste mesečne rate ovih stipendija za školsku […]

    Leto do ponedeljka, temperature i do 30 stepeni

    U Srbiji će temperatura do ponedeljka imati letnje vrednosti, do 30 stepeni. Danas će biti pretežno sunčano, a krajem dana moguća je prolazna, umerena oblačnost. Najviša temperatura daleko od […]