Srbija

Građani javne beležnike najviše pitali o legalizaciji i ostavinskim raspravama

Izvor: 
N1 Pon, 25/10/2021 - 17:47Građani koji su se odazvali pozivu javnih beležnika da zatraže savet najviše su pitali o postupku legalizacije, ostavinskim raspravama i nedoumicama oko prometa nekretnina, saopšteno je iz Javnobeležničke komore Srbije.

Javni beležnici koji su odgovarali na pitanja putem Viber aplikacije neprekidno su razgovarali sa građanima, a tokom tri sata na tri linije uspeli su da odgovore na oko 150 poziva, dodaje se u saopštenju.

„Prezadovoljni smo odzivom građana, kao i odnosom koji su imali u razgovoru sa nama. Neke nedoumice smo sigurno otklonili“, rekao je predsednik Javnobeležničke komore Srbije Srbislav Cvejić.

Cvejić je dodao da je današnja akcija pokazala potrebu da na ovaj način češće komuniciraju sa građanima.

„Sigurno nismo uspeli da se javimo svima koji su nas zvali, ali ćemo svakako ovakve akcije organizovati i ubuduće“, rekao je predsednik JKS.

Mnoga pitanja građana odnosila su se na postupak legalizacije, a što se tiče ostavinskih postupaka, građani su se interesovali na koji način se daju nasledničke izjave, kako da sastave testament, kao i na koji način se pokreće ostavinski postupak. Po pitanju prometa nekretnina interesovalo ih je da li mogu da prodaju neuknjiženu nekretninu, kao i šta dobijaju kupci, a šta prodavci kada overe ugovor kod javnog beležnika.

„Neophopdno je da građani znaju svoja prava i da znaju šta dobijaju time što je njihov ugovor o prometu nepokretnosti overio javni beležnik. Za razliku od overa koje je u prethodnom periodu vršio sud, sada javni beležnik proverava sve pravne pretpostavke o nepokretnosti i svojim potpisom garantuje sigurnost tog pravnog posla“, istakao je Cvejić.

Građane je zanimala i poreska politika, kako kod ostavine, tako i kod kupoprodaje nepokretnosti, a javni beležnici su ih poučili da odgovore na ta pitanja potraže u poreskim organima i pojasnili im da javni beležnici imaju obavezu da nadležnim poreskim organima šalju poreska izjašnjenja odmah nakon što overe neki ugovor o prometu.

Javnobeležnička komora Srbije navela je u saopštenju da će se potruditi da u narednim danima odgovori na pitanja koja su stigla tokom tročasovnog onlajn savetovanja u formi poruka, kao i da odgovori na pozive na koje nije stigla tokom tri sata ove akcije.

Onlajn savetovanje za građane organizovano je povodom Evropskog dana pravde, na poziv Ministarstva pravde Republike Srbije. Istovremeno, javni beležnici Srbije su se na ovaj način pridružili akciji „otvorenih vrata“ koju na ovaj dan sprovode svi notarijati Evropske unije.

 
MarketingNajnovije vesti