• Građani Karaburme i večeras protestuju, traže odgovornost sudije

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Građani beogradskog naselja Karaburma i večeras protestuju u Ulici Marijane Gregoran zahtevajući da bude „propisno kažnjen“ vozač odgovoran za smrt devetogodišnjeg dečaka.

    Oni traže i odgovornost sudije za prethodni postupak koji je osumnjičenog za nesreću pustio da se brani sa slobode.

    „Ne dozvolite da više nikad tražimo pravdu na ulici zbog bahatosti sudije“, poruka je demonstranata koji potpisuju peticiju „Pravda za Stefana – predlog Stefanovog zakona“. 
    Vozač L. G. (38) je na pešačkom prelazu automobilom udario dečake od devet i četiri godine i pobegao sa mesta nesreće, a sudija za prethodni postupak pustio ga je da se brani sa slobode.
     
    Posle 24-časovnog protesta građana, Prvi osnovni sud u Beogradu preinačio je danas rešenje i odredio vozaču pritvor od 30 dana, a zatim ga je policija uhapsila.
     
    Protestu stanovnika Karaburme pridružili su se predstavnici Fondacije „Tijana Jurić“. 
     
    „Pitanje je zašto je preinačena odluka, to znači da sudija nije bio pravu“, ocenio je Igor Jurić za N1 i upitao da li bi „toga bilo da nije bilo protesta“.
     
    Ministarka pravde Srbije Maja Popović pozdravila je večeras odluku Vanraspravnog krivičnog veća da uvaži žalbu Tužilaštva i preinači rešenje sudije za prethodni postupak.
     
    Navodi da je odluka sudije izazvala opravdano uznemirenje građana, kao i da je postojalo više zakonskih razloga za određivanje pritvora.
     
    „Kao ministru pravde Srbije dužnost mi je da se uzdržavam od komentarisanja sudskih odluka, međutim, imajući u vidu sve okolnosti ovog slučaja, ističem da ću, u skladu sa svojim nadležnostima, kako ministra pravde tako i člana Visokog saveta sudstva, inicirati preispitivanje postojanja odgovornosti kod postupajućeg sudije za prethodni postupak. Obezbeđivanje pravne sigurnosti svih naših građana apsolutni je prioritet Ministarstva pravde“, navela je ministarka Popović.
     
    Protest građana počeo je u četvrtak uveče, nakon vesti da je devetogodišnji Stefan preminuo. Nastavljen je tokom noći, a danas su se na pozive preko društvenih mreža odazvali i stanovnici drugih delova Beograda.
     

     

    Građani beogradskog naselja Karaburma i večeras protestuju u Ulici Marijane Gregoran zahtevajući da bude „propisno kažnjen“ vozač odgovoran za smrt devetogodišnjeg dečaka.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Batut: Svaki drugi trinaestogodišnjak pije alkohol

    Svaki drugi trinaestogodišnjak pije alkohol, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“. Od početka godine, redovno je u saopštenjima Hitne pomoći da je zbrinuto […]