Dokumentacija Foto: pixabay
Srbija

Građani mogu da uknjiže stanove koje su kupili od stambenih zadruga

Izvor: 
Tanjug Pet, 19/06/2020 - 13:36

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Republički geodetski zavod (RGZ) ispravili su jednu od velikih nepravdi i omogućili da građani koji su kupili stanove od stambenih zadruga mogu da ih uknjiže.

Oni će na osnovu mišljenja Ministarstva i Zakona o državnom premeru i katastru moći da upišu svoje stanove u katastar nepokretnosti i tako postanu zakoniti vlasnici.

"Procena RGZ je da u Srbiji ima oko 10.000 stanova koji će na ovaj način konačno moći da se upišu u katastar", kaže ministarka građavinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Ona je navela da je ovim ispravljena jedna od velikih nepravdi prema vlasnicima stanova koji su ih kupili od stambenih zadruga, jer je bilo mnogo slučajeva da u istoj zgradi neki vlasnici mogu, a neki ne mogu da upišu imovinu u katastar.

Posebna odredba o upisu prava svojine primenjivala se isključivo na stanove stečene iz otkupa, ali ne i na stanove koji su kupljeni od stambenih zadruga.

"Ovom odlukom ne samo što ćemo pomoći više od 30.000 naših građana, nego i povećati pravnu sigurnost u prometu nekretnina i dosledno primeniti načelo pouzdanja u javni registar nepokretnosti", rekla je Mihajlovićeva, a navodi se u saopštenju.
MarketingNajnovije vesti