Mađarska zastava Foto: pixabay
Srbija

Građani Srbije ponovo mogu u Segedin: Evo koja su pravila za banje i šoping

Izvor: 
RTS Ned, 09/05/2021 - 11:11Sporazumom dve zemlje, građani Srbije sa potvrdom o vakcinaciji mogu da uđu u Mađarsku bez karantina i PCR testa.

 

Višednevne turističke posete susednoj zemlji još nisu moguće, ali naši građani ionako najčešće putuju na jednodnevne izlete u Segedin i Morahalom. 
 
Da biste ušli na teritoriju Mađarske, više od 30 kilometara od granice, javlja novinar RTS-a, potrebna je potvrda o vakcinisanju sa dve doze vakcine koju će, uz pasoš, proveriti mađarski policajac.
 
Kada stignete u Segedin, maskom prekrijte usta i nos jer je to i dalje obaveza u tržnim centrima koji rade uobičajeno, uz sve protivepidemijske mere. Nakon šestomesečne pauze, bašte restorana i kafea su otvorene.
"U bašti kafea i restorana nošenje maske nije obavezno. Kada gosti ulaze da plate ili idu u toalet u unutrašnjem delu, moraju da nose maske. U unutrašnjosti lokala, hranu i piće mogu da konzumiraju samo vakcinisani. Radosni smo što goste iz Srbije susrećemo ponovo, vaš jezik govorimo. Dobrodošli", kaže Arpad Farkaš, menadžer kafea u Segedinu.
 
Hoteli u Mađarskoj i dalje primaju samo poslovne goste iz inostranstva. Kupališta od početka maja ponovo rade, a u njih ulaze samo vakcinisani. Banju "Eržebet" u Morahalomu godišnje poseti više od 250.000 građana Srbije.
 
"Sporazumom dve države, turisti iz Srbije mogu da koriste kupališta u Mađarskoj. Na ulazu, uz pasoš, treba pokazati potvrdu o vakcinaciji sa QR kodom. Otvorili smo dvadeset bazena i svi sadržaji su dostupni. Za vreme pauze, uredili smo i novi velnes deo, cene su nepromenjene", kaže za RTS Gabor Farkaš, rukovodilac banje "Eržebet".
 
S obzirom da na kupališta ulaze samo vakcinisani, na bazenima nije obavezno nošenje zaštitnih maski.
 
Prema najavama mađarskih zvaničnika, bar do avgusta ove godine samo vakcinisani će moći da posećuju koncerte, sportske manifestacije i druge zabavne programe u Mađarskoj.
 MarketingNajnovije vesti