• Građanske inicijative: Oslobađajuće presude za blokade puteva dokaz da su građanima ugrožena prava

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Više od 60 oslobađajućih presuda za učesnike protesta pokazalo je da je povređeno pravo na protest zagarantovano Ustavom Srbije, tvrde Građanske inciijative.
     

    Programska direktorka Građanskih inicijativa Bojana Selaković ocenila je danas da je više od 60 oslobađajućih presuda za učesnike ekoloških protesta i blokada saobraćaja koji su prekršajno gonjeni potvrdilo da je pravo na protest garantovano Ustavom Srbije i da ga je policija prekršajnim gonjenjem građana ugrozila.

     

    Ona je na današnjoj konferenciji u beogradskom prostoru „Miljenko Dereta“, kako je saopšteno iz Građanskih inicijativa, rekla da da su gradjani, učesnici protestnih blokada, dobijali dve vrste prekršajnih prijava – kao učesnici u saobraćaju i kao organizatori blokada.

    Kod prve vrste, navela je ona, zloupotrebljen je Zakon o bezbednosti u saobraćaju kako bi se država masovno obračunala sa građanima koje nije mogla da kazni prema Zakonu o javnom okupljanju, dok je u drugom slučaju policija prema nekim svojim kriterijumima označavala ljude kao organizatore protesta, „iako oni to faktički nisu bili“.
     
    Dodala je i da Građanske inicijative rade na mapiranju utvrđivanja odgovornosti na nivou policije, ali i drugih mehanizama u oblasti zaštite ljudskih prava.
     
    Aktivistkinja Katarina Đukić iz Građanskih inicijativa kazala je da su protestima prisustvovali neuniformisani policajci iz drugih odeljenja, koji su u nekim slučajevima snimali okupljene, mimo zakonskih propisa, ili ih prepoznavali na licu mesta, beležili imena i prosleđivali saobraćajnim policajcima koji su samo izdavali kazne.
     
    Po njenim rečima, svedočenja nekih policijskih službenika potvrdila su da ti prekršajni postupci „nemaju veze sa procesuiranjem saobraćajnih prekršaja, već samo i isključivo sa odmazdom prema ljudima koji su iskoristili svoje Ustavom zagarantovano pravo na miran protest, i direktnim targetiranjem aktivista“.
     
    Ona je navela i da jedno od najeklatantnijih svedočenja dolazi iz Kragujevca, gde policajac, po njenim rečima, svedoči da je „imao zadatak da na snimku učesnika prepozna dva lica“, a da okrivljenu „zna iz škole“.
     
    „Dakle, učesnici protesta se maltretiraju u montiranim procesima, a policija na osnovu snimaka i prepoznavanja ovlaš – ‘znam ga iz grada’, ‘znam ga iz medija’, pravi dosijee o ljudima koji su prisustvovali protestima“, rekla je Đukić.
     
    Advokat Radivoje Kastratović ocenio je da sve to u vezi sa prekršajnim prijavama zbog blokada pokazuje da „policija nije obavljala svoju zakonsku dužnost, već je služila kao batina u rukama političkih stranaka na vlasti kako bi sprovela namere o saniranju političke štete“ i istakao da je zabrinut što niko nije pozvan na odgovornost zbog takvog postupanja.
     
    „Mi smo dokazali da je policija postupala nezakonito, a to što nema odgovornosti šalje nam sliku da će se ovakve stvari i ubuduće ponavljati“, kazao je on.
     

    Više od 60 oslobađajućih presuda za učesnike protesta pokazalo je da je povređeno pravo na protest zagarantovano Ustavom Srbije, tvrde Građanske inciijative.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Svi pregledi koje treba obaviti za upis u školu

    Svake godine u aprilu mesecu počinje upis prvaka u školu. U to vreme roditelji sa svojim prvacima polako ulaze u proces priprema i planiranja svih pregleda koje je potrebno obaviti pred sam […]