Foto: pixabay
Srbija

Gradonačelnik Beograda kažnjen zbog skrivanja podataka o ceni spomenika Stefanu Nemanji

Izvor: 
Danas Čet, 04/03/2021 - 09:34

Zbog sakrivanja cene troškova izrade i postavljanja spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu, koji su označeni kao državna tajna, Poverenik za informacije od javnog značaja izrekao je novčanu kaznu gradonačelniku Beograda Zoranu Radojičiću i gradskoj Skupštini, objavio je dnevni list "Danas". 
 
"Danas" navodi i da je Poverenik takvo rešenje doneo 2. februara, i to uz obrazloženje da organi Grada Beograda nisu dostavili dokaze da bi otkrivanje informacija o ceni spomenika proizvelo teške posledice po javni interes, a na osnovu žalbe koju je uložio likovni umetnik i pisac Dejan Atanacković.
 
Ispostavilo se, međutim, da nije moguće utvrditi visinu kazne, jer je, kako se navodi u odgovoru Poverenika na Anatackovićev upit od 22. februara, nemoguće utvrditi osnovicu za izricanje novčanih kazni.
 
"Za njeno utvrđivanje potrebno je imati uvid u ukupne budžetske prihode izvršenika, gradonačelnika Beograda i Skupštine grada Beograda, kao pravnih lica, a takvi podaci, prema odgovoru Ministarstva finansija, ne postoje, budući da Zakonom o budžetskom sistemu nije definisan pojam ukupnog prihoda korisnika budžetskih sredstava", preneo je Danas deo prepiske između Atanackovića i Poverenika.
 
Poverenik se povodom problema oko izvršenja kazne obratio Vladi Srbije, ali Atanackovića u posebnom dopisu obaveštava da "Vlada do sada ni po jednom zahtevu Poverenika da neposrednom prinudom obezbedi izvršenje njegovih rešenja, to nije učinila".
 
"Živimo u koruptivnom sistemu ali je naša građanska dužnost da se borimo protiv takvog sistema", izjavio je Atanacković Danasu ovim povodom. MarketingNajnovije vesti