Učionica Foto: pixabay
Srbija

Granica za upis u srednju školu niža nego prošle godine

Pančevo, Čet, 27/06/2019 - 14:42
Aleksandar Stojković


U osnovnim školama danas se objavljuju konačni rezultati male mature.
 
Srpski, odnosno maternji jezik, u rangu je prošlogodišnjeg testa, matematika je urađena za čitav bod bolje, dok su rezultati kombinovanog testa najlošiji, gde je prosek oko 11 poena, navela je pomoćnica ministra prosvete Vesna Nedeljković.
 
Donja granica bodova za upis smanjiće se za oko jedan poen u odnosu na prošlu godinu. Informacije o donjem pragu za sve škole mogu se pronaći u Informatoru ili na sajtu www.upis.mpn.gov.rs.
 
Što se tiče popunjavanja liste želja, koje se predaju sutra i u subotu, Nedeljković savetuje roditeljima da to urade sa decom kod kuće i da se iz Konkursa dobro i pravilno prepišu podaci, jer se mogu desiti greške pri unosu tih podataka u bazu.
 
Prema rečima pomoćnica ministra prosvete, prva, druga i treća želja na listi treba da budu realne. Kaže i da je bolje da se popuni cela lista, pošto pojedini đaci neće "upasti" u željenu školu, ali da je moguće prevazići taj problem posle raspoređivanja đaka.
 
"Uvek je bolje ući u prvom upisnom krugu gde god. Nekad to nije željena škola. Uvek postoje načini da određenom molbom pređete u željenu školu. Ništa nije ni konačno, ni presudno", navela je Nedeljković.MarketingNajnovije vesti