Dr Danica Grujičić printscreen
Srbija

Grujičić: Da instituti u Beogradu i Kamenici pređu u kovid režim, to bi bio krah sistema

Izvor: 
RTS Sub, 02/10/2021 - 17:22Direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije profesorka Danica Grujičić kaže za RTS da uprkos povećanom broju novih slučajeva zaraze koronavirusom oni nisu prestajali sa radom.

Kako je navela, lečenje onkoloških pacijenata nije zapostavljeno, a dnevno se na Institutu ozrači oko 360 pacijenata.

Danica Grujučić je za RTS navela da pacijenti koji su imali odluku konzilijuma da treba da se operišu nisu dugo čekali.

"Maltene ispostavilo se u jednom trenutku da se duže čeka na konzilijum nego što se čeka na operaciju. Tako da ćemo verovatno morati da uvedemo i popodnevne konzilijume. U svakom slučaju mi nismo prestajali da radimo, sa ova dva nova aparata koje smo dobili dnevno se ozrači oko 360 pacijenata. I dalje radimo u tri smene. Sad se čeka u nekom prihvatljivom terminu do tri nedelje. Terapija na x-nožu čeka se negde od dve do tri nedelje. Na hemoterapiju se čeka od mesec dana do pet nedelja, lekari sami procenjuju ko je hitan. Gama nož nema listu čekanja", navodi Grujučić.

Navodi da su se na Institutu prilagodili i naučili da žive sa kovidom19.

"Prilagodili smo se i kada je u pitanju testiranje i kada je u pitanju pojava pacijenata koji vam dođe negativan, a posle dva dana je pozitivan, a jednostavno nije imao simptome. Mi sada ne raspuštamo cela odeljenja. Onima koji su bili u kontaktu sa zaraženom osobom odlaže se lečenje za jedno dve nedelje, kod kojih može naravno. Oni kojima treba hitna intervencija idu u Batajnicu gde mogu da budu kompletno operisani. Što se tiče hroničnih bolesnika i samih onkoloških pacijenata mi radimo kao i ranije", ističe Grujučić.

Institut za onkologiju i radiologiju Srbije i Sremska Kamenica nisu ušli u kovid sistem, kaže ona, jer misli da bi to bio krah zdravstvenog sistema.

"Međutim, ako se ovako nastavi i ako se nastavi neodgovorno ponašanje verovatno ćemo i mi morati da na neki način da se prilogođavamo", ističe direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju.

Sve bolnice i centri preopterećeni

"Urgentni centar je izuzetno opterećen, neurohirurgija radi sa samo dve sale, Prva hirurška takođe sa prepolovljenim kadrom zato što jednostavno nema anestiologa, oni su uglavnom u Batajnici i u kovid bolnicama. Evo sad je i jedan naš anestetičar tamo", navodi Grujučić.

Zamolila je sve one koji se do sad nisu vakcinisali da to učine.

Opširnije na RTS-u.

 
MarketingNajnovije vesti