Foto: Pixabay
Srbija

Guča samo za vakcinisane ili uz negativan PCR test

Izvor: 
RTV Čet, 29/07/2021 - 17:23Javnost će biti svakodnevno obaveštavana da Guča neće biti ista kao ranije, da će pristup biti restriktivan i da posetioci moraju biti ozbiljni, ako žele lepo da se provedu i uživaju, izjavila je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović, posle vanredne sednice Saveta Moravičkog upravnog okruga, koja je danas održana u Čačku.

Obradović je, kako je saopšteno posle sastanka, istakla da je dogovoreno da Sabor trubača u Guči bude tako organizovan da postane primer i za druge manifestacije.To podrazumeva da se uvede "branjena zona" u dužini od sedam kilometara u kojoj će biti strogo kontrolisan pristup.

Dogovoreno je da organizatori manifestacija i inspekcije revidiraju planove, tako da se u tu zonu omogući ulaz vakcinisanim građanima i onima sa negativnim PCR testom.

Najavljeno je da će biti postavljeni i punktovi za testiranje nevakcinisanih brzim testovima, uz mogućnost vakcinacije na samom punktu.

Sednica je zakazana kako bi se razgovaralo o predstojećim manifestacijama u avgustu i septembru, na prvom mestu Saboru trubača u Guči, ali i Saboru violinista u Pranjanima, Nušićijadi u Ivanjici i Кupusijadi u Mrčajevcima, za koje u ovom trenutku ne postoji odobrenje Кriznog štaba da mogu biti organizovane.

Obradović je istakla da svi moraju da shvate da država i Кrizni štab nisu za to da se ove manifestacije ne održe, ali da je najvažnije i na prvom, mestu zdravlje stanovništva.

Najavila je da će se sledeće nedelje videti da li manifestacije mogu da se održe na ovakav način. Poručila je građanima da Guče neće biti, ako ne žele da se pridržavaju propisanih mera, i da nije isključeno da Кrizni štab njeno održavanje zabrani, poštujući iskučivo interes očuvanja zdravlja nacije.

"Pitanje vakcinacije je pitanje od nacionalne važnosti. Svakim danom kojim ste odložili vakcinaciju, pomogli ste da epidemija traje duže", upozorila je Obradović.

 
MarketingNajnovije vesti