autobuska sedišta Foto: pixabay
Srbija

Hiljadu autobusa isključeno iz saobraćaja zato što vozači nemaju kvalifikacione kartice

Izvor: 
RTS Sre, 23/10/2019 - 23:29Poslednjih desetak dana više stotina dece nije otišlo na ekskurziju jer je hiljadu autobusa isključeno iz saobraćaja zato što vozači nemaju kvalifikacione kartice. Na posedovanje takvih kartica ih obavezuje Zakon o bezbednosti saobraćaja, koji je na snazi od decembra prošle godine, ali je rok njegove pune primene tek 29. decembar ove godine.

Izdavanje kvalifikacione kartice košta 6.000 dinara. Formalna je jer ne podrazumeva nikakvo polaganje ispita. Sada je poseduje samo 10 do 15 odsto vozača. Ostali su u procesu dobijanje licence. 

"Imamo tehnički problem, institucije koje bi trebalo da obezbede te formulare a to su Kovnica novca i AMSS koji je dobio ovlašćenje da prikuplja zahteve, nisu u mogućnosti da u kratkom roku odgovore na zahteve koje podnose vozači", kaže direktor JUTE Aleksandar Seničić.

Veliki prevoznici koji imaju više stotina vozača, podneli su grupni zahtev za izdavanje kvalifikacionih kartica, ali na njih čekaju mesecima. Nisu smatrali da je to veliki problem budući da je rok pune primene zakona o bezbednosti saobraćaja kraj decembra.

"Ono što je naš apel je da se prihvate potvrde da su podneti zahtevi za sertifikaciju, da bismo mogli da odradimo ovaj period jeseni, jer kvalifikaciona kartica nikako ne utiče na bezbednost dece", kaže Dragoje Zekavica, predsednik Odbora za đačka i omladinska putovanja.

MUP Srbije saopštava da je Zakonom o bezbednosti saobraćaja propisano da profesionalni vozač mora da ima kvalifikacionu karticu i da nijedan pravilnik ne može da odloži primenu tog zakona.

Dok nadležni ne nađu zajedniči jezik, štetu trpe prevoznici, hotelijeri i agencije, a roditelji i deca, koja se mesecima raduju odlasku na ekskurziju su razočarani.
MarketingNajnovije vesti