Foto: pixabay
Srbija

Hoće li štrajk dela prosvetara ubrzati primenu Zakona o platama

Izvor: 
RTV Pet, 22/10/2021 - 13:26Više od 25 odsto radnika u obrazovanju obustavilo je nastavu, prvi čas u prepodnevnoj, odnosno poslepodnevnoj smeni, zahtevajući primenu Zakona o platama zaposlenih u javnom sektoru od 1. januara naredne godine

Već sedam godina Zakon o platnim grupama i razredima čeka na primenu, kaže predsednik Sindikata zaposlenih u obrazovanju, nauci i kulturi Vojvodine Rade Erceg.

Zakon iz 2014. godine je, kako kaže, sa veoma korektnim odnosima zarada i njenom visinom, ali njegova primena nije bila moguća zbog nedostatka novca u budžetu, tvrdi Erceg.

Sindikat obrazovanja zahteva da odnos zarada bude: jedan prema tri prema pet.

Međutim, Zakon je brzo povukao donosilac odluka da bi sačekao narednu godinu, ali ni tada se nije našao u prioritetnoj grupi zadataka. Od toga je prošlo sedam godina, a štete u javnom sektoru su nesagledive, objašnjava Erceg.

"Poremeći odnosi u zaradama, a strahujemo da će taj odnos još više biti poremećen i time pravimo nerealne odnose a deo ljudi napuštaju obrazovni sektor".

Ukoliko ne dođe do primene Zakona o platnim grupama i razredima, nezadovoljni prosvetari tražiće povećanje cene rada za sve zaposlene u obrazovanju za 15 odsto.
MarketingNajnovije vesti