Foto: pixabay
Srbija

I dalje teško do termina kod specijaliste; Đerlek: Ne može situacija da se promeni preko noći

Izvor: 
Euronews Srbija Sub, 18/03/2023 - 15:17Pacijenti u Srbiji i dalje teško dolaze do slobodnih termina kod lekara specijalista.

Do termina je teško uprkos tome što je Ministarsvo zdravlja krajem prošle godine donelo odluku da se zakazivanje pregleda vrši svakog dana u mesecu, umesto u prvih pet dana kako je do nedavno bilo moguće.

Zbog toga mnogi moraju da se leče privatno, a državni sekretar Mirsad Đerlek poručuje za Euronews Srbija da nije bilo očekivano da se situacija promeni preko noći i da bi tokom ovog mececa (marta) trebalo da se sistem stabilizuje.

Pregled kod lekara specijaliste u državnoj klinici može da zakaže svako, ali je pitanje da li ćete na red doći za 15 dana ili za nekoliko meseci. Mnogi zbog zdravstvenog stanja nemaju vremena da čekaju, pa su primorani da se leče privatno. 

"Već tri meseca čekam da idem u Sokobanjsku. Tri puta sam operisala kičmu. Imam probleme sa nogom, još me ne zovu na čekanju sam. Nemam kud, htela ne htela - moram da platim", kaže jedna sagovornica Euronews Srbija.

Njen sugrađanin kaže da je probao da zakaže u državnoj službi, ali da nije bilo mesta.

"Čeka se, a ja imam problema sa leđima morao sam da dođem kod privatnika", pojašnjava on.

Postoje, međutim, i drugačiji primeri. Još jedna anketirana sagovornica rekla je da je uspela da zakaže pregled kod specijaliste u državnoj službi i to u roku od 15 dana. 

"Zakazivanje pregleda poboljšano za 20 odsto"

Do kojih specijalista je najteže doći i da li pacijenti sada lakše zakazuju preglede, iz Ministarstva zdravlja nisu dali odgovor za Euronews Srbija. Državni sekretar Mirsad Đerlek za "Politiku" je procenio da je u poslednja dva meseca zakazivanje pregleda poboljšano za 20 odsto.

"Slušamo pritužbe pacijenata da ne mogu da zakažu pregled, ali nismo ni očekivali da će situacija moći preko noći da se promeni. Očekivali smo da će prilagođavanje tom novom sistemu rada trajati tri meseca i da će naše kontrole i kritike uticati na to da se situacija promeni. U martu bi trebalo da se sve stabilizuje jer je bitno da pacijenti budu zadovoljni", kaže Đerlek. 

Ima li dovoljno lekara specijalista?

U privatnim klinikama u Beogradu 2021. godine obavljeno je više od milion i po pregleda, pokazuju podaci Gradskog zavoda za javno zdravlje. U periodu od 2012. do 2021. godine broj ukupnih poseta lekarima specijalistima u privatnom sektoru porastao je tri puta.

U sindikatu zdravstva i socijalne zaštite objašnjavaju da je zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, sada stigla na naplatu, i da je posledica toga nedovoljan broj specijalista. Dodaju da zbog više faktora pacijenti ne uspevaju da zakažu preglede. 

"Prvi bi bio veliki broj zahteva pacijenata koji su sada pohrlili da se što pre pregledaju. Faktor koji bi u nekom budućem vremenu mogao da bude, pa i sada, je nedovoljan broj izvršilaca to jest specijalista koji bi mogli da pokriju sve te preglede. Takođe, jedan od faktora koji može biti je nedostatak aparata koji može sve te preglede da isprati uz adekvatne specijaliste", kaže Zoran Ilić, presednik Granskog sindikata "Nezavisnost".
MarketingNajnovije vesti