kompjuter pixabay
Srbija

Ilegalna trgovina preko interneta, štetna za privredu ali i za potrošače

Izvor: 
RTS Sre, 20/10/2021 - 08:59











Ministarstvo trgovine i Američka privredna komora pokrenuli su kampanju za suzbijanje ilegalne trgovine preko interneta pod nazivom "Klikni na sigurno, kupuj provereno".

Trgovina preko interneta se ubrzano razvija i sve češće zamenjuje tradicionalnu kupovinu. Tokom pandemije elektronska trgovina u Srbiji povećana je za 300 odsto.

"Samo zvanični podaci NBS pokazuju da je u prvoj polovini 2021. godine broj dinarskih plaćanja na sajtovima srpskih trgovaca imao blizu 11 miliona dinara, što je za 91 odsto više nego u prvoj polovini prethodne godine. Istovremeno vrednost pomenutih transakcija iznosila je preko 25 milijardi dinara, što je rast od 99 odsto u odnosu na prvih šest meseci 2020. godine", navodi ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Povećanje kapaciteta nadzora nad nelegalnom trgovinom na internetu donelo je značajne rezultate. Efikasnost Tržišne inspekcije od početka primene Zakona o inspekcijskom nadzoru, borba protiv nelegalne trgovine, kao i zaštita prava intelektualne svojine, povećali su se za više od 50 odsto u odnosu na period pre upotrebe softverskih alata. 

"Moramo biti spremni i na zamke tehnološkog razvoja, poput ilegalne internet trgovine. Veoma me raduje što čujem da ministarstvo i 'Amčam' pokreću zajedničku kampanju protiv ovih ilegalnih aktivnosti koje nanose veliku štetu, ne samo srpskom finansijskom sistemu, već i zdravlju srpskih potrošača", kaže američki ambasador u Beograd Entoni Godfri.

Kompanije članice Američke privredne komore investirale su više od 14 milijardi evra i zapošljavaju gotovo 100 hiljada ljudi u Srbiji.

"Zajednički rad na zaštiti prava intelektualne svojine, olakšanje trgovinskih propisa, ukidanje necarinskih barijera i nelojalne trgovine preko interneta samo su neke oblasti našeg interesa i saradnje koje su dale do sada jako dobre rezultate. Ispred nas je dosta ekonomskih propisa koje tek treba da unapređujemo", ističe predsednik Američke privredne komore u Srbiji Zoran Petrović. 

Ministarka Matić je najavila i izmene Zakona o trgovini kojima će, između ostalog, biti uvedene digitalizovane otpremnice i dodala da će se taj zakon uskoro naći u proceduri.








Marketing



Najnovije vesti