• Ilegalna trgovina preko interneta, štetna za privredu ali i za potrošače

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Ministarstvo trgovine i Američka privredna komora pokrenuli su kampanju za suzbijanje ilegalne trgovine preko interneta pod nazivom „Klikni na sigurno, kupuj provereno“.

    Trgovina preko interneta se ubrzano razvija i sve češće zamenjuje tradicionalnu kupovinu. Tokom pandemije elektronska trgovina u Srbiji povećana je za 300 odsto.

    „Samo zvanični podaci NBS pokazuju da je u prvoj polovini 2021. godine broj dinarskih plaćanja na sajtovima srpskih trgovaca imao blizu 11 miliona dinara, što je za 91 odsto više nego u prvoj polovini prethodne godine. Istovremeno vrednost pomenutih transakcija iznosila je preko 25 milijardi dinara, što je rast od 99 odsto u odnosu na prvih šest meseci 2020. godine“, navodi ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

    Povećanje kapaciteta nadzora nad nelegalnom trgovinom na internetu donelo je značajne rezultate. Efikasnost Tržišne inspekcije od početka primene Zakona o inspekcijskom nadzoru, borba protiv nelegalne trgovine, kao i zaštita prava intelektualne svojine, povećali su se za više od 50 odsto u odnosu na period pre upotrebe softverskih alata. 

    „Moramo biti spremni i na zamke tehnološkog razvoja, poput ilegalne internet trgovine. Veoma me raduje što čujem da ministarstvo i ‘Amčam’ pokreću zajedničku kampanju protiv ovih ilegalnih aktivnosti koje nanose veliku štetu, ne samo srpskom finansijskom sistemu, već i zdravlju srpskih potrošača“, kaže američki ambasador u Beograd Entoni Godfri.

    Kompanije članice Američke privredne komore investirale su više od 14 milijardi evra i zapošljavaju gotovo 100 hiljada ljudi u Srbiji.

    „Zajednički rad na zaštiti prava intelektualne svojine, olakšanje trgovinskih propisa, ukidanje necarinskih barijera i nelojalne trgovine preko interneta samo su neke oblasti našeg interesa i saradnje koje su dale do sada jako dobre rezultate. Ispred nas je dosta ekonomskih propisa koje tek treba da unapređujemo“, ističe predsednik Američke privredne komore u Srbiji Zoran Petrović. 

    Ministarka Matić je najavila i izmene Zakona o trgovini kojima će, između ostalog, biti uvedene digitalizovane otpremnice i dodala da će se taj zakon uskoro naći u proceduri.

    Ministarstvo trgovine i Američka privredna komora pokrenuli su kampanju za suzbijanje ilegalne trgovine preko interneta pod nazivom „Klikni na sigurno, kupuj provereno“.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]