koronavirus Foto: pixabay
Srbija

Imunitet steklo 6,4 odsto građana Srbije

Izvor: 
FoNet Uto, 30/06/2020 - 10:27

Prema prvim rezultatima Nacionalne seroepidemiološke studije o razvoju specifičnih antitela na korona virus, 6,4 odsto građana Srbije steklo je imunitet na taj virus.

Rukovodilac studije, epidemiolog Tatjana Pekmezović, rekla je za Blic da je studijom u početnoj fazi obuhvaćeno oko 1.000 ispitanika.

Pekzmezović je navela da je struktura njihovog uzrasta analogna strukturi populacije Srbije, čime je i reprezentativna.

"Pozitivnim su smatrani oni koji imaju odgovarajuću količinu antitela klase IgG u serumu, što znači da su u pitanju osobe koje su imale infekciju i razvile imunitet za koji ne znamo koliko traje", objasnila je Pekmezović.

Prema njenim rečima, rađen je uzorak opšte populacije i ELISA test, koji ne spada u brze serološke testove, već pokazuje prisustvo i količinu antitela.

To je "metodološki najispravnije", ocenila je ona i istakla da je u Španiji korišćena slična metodologija kao u Srbiji i da "oni imaju prevalenciju seropozitivnosti pet odsto".

Muškarci imaju antitela u 8,1 odsto slučajeva, žene u pet odsto. Antitela su najčešće prisutna kod populacije mlađe od 20 godina, a ređe kod onih koji imaju više od 80 godina.

Najveći procenat građana sa razvijenim imunitetom je u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji i iznosi 7,2 odsto. U Beogradu je sedam odsto, u Južnoj i Istočnoj Srbiji 5,6 odsto, dok je u Vojvodini 3,1 odsto.

"Rezultati bi trebalo da posluže Vladi Srbije u donošenju odluka u vezi sa završetkom ovog talasa epidemije i sa eventualnim budućim talasima", zaključila je Pekmezović.
MarketingNajnovije vesti