Foto: pixabay
Srbija

Imunolog Janković objasnio ko sve ne može da se vakciniše i šta ako ste alergični na penicilin

Izvor: 
N1/021/FoNet Pet, 22/01/2021 - 17:38

Imunolog Srđa Janković objasnio je danas ko sve ne može da se vakciniše protiv virusa korona.

 

"Ko je imao alergiju na samu vakcinu ili na nešto što je u vakcini ili ko je sklon teškim alergijama. Teške alergije su anafilaktički šok, generalizovani osip, a blage alergijske reakcije tu ne spadaju", rekao je Janković na pitanje na konferenciji Kriznog štaba.

  Jedno od pitanja bilo je i da li alergični na penicilin mogu da se vakcnišu, jer pojedini građani kažu da su vraćani sa vakcinacije kineskom vakcinom, jer su alergični na penicilin.

  "Samo po sebi alergija na penicilin nije isto što i sklonost težim alergijskim reakcijama, ne postoji prepreka da se osobe ne vakcinišu ako su alergične, jer se u proizvodima ne koriste pernicilinski antibiotici", objasnio je Janković.

  Epidemiolog Branislav Tiodorović je rekao da u ovom trenutku nemamo zastoj u isporuci vakcina i da sve ide kako je i predviđeno.

  On je dodao da "Kinezi mogu da nam svakog meseca ispostave milion doza", ali da će, kada je u pitanju "Fajzerova" morati prvo da se sačeka da drugu dozu prime oni koji su već vakcinisani, pa da tek posle nastavi da se daje zainteresovanim.

  Kako kaže, svaka prognoza je teška i zato građanima treba dati podstrek da izdrže. "Zato su mere ostale, zato vakcinacija mora da se sprovodi organizovano. Počela je vakcinacija, sad smo slobodni", naglasio je.

  Tiodorović je govorio i o vakcinaciji nepokretnih i polupokretnih osoba.  

"U Beogradu je organizovano da se prevezu, ima i drugih situacija, kućne nege mogu da organizuju, ali mora da bude organizovano tako da ne samo sestra koja daje vakcinu bude tu, već da bude i lekar, po našem pravilniku obavezna je vakcinacija uz prisustvo lekara", rekao je Tiodorović.

  Imunolog Janković kaže da očekuje da neće biti problema za one koji planiraju putovanja u Evropu, a koji su primili rusku vakcinu Sputnik V ili kinesku Sinofarm.

  Prema njegovim rečima, ruska vakcina je na putu da bude registrovana, dok za kinesku još uvek nije predata dokumentacija.

  "Za vakcinu Sputnjik V dokumentacija je predata Evropskoj agenciji za lekove. Za Sinofarm svi očekuju da će biti. Ja ne mogu da govorim unapred kakvo će biti rešenje Evropske agencije za lekove", rekao je i dodao da će sve vakcine koje ispunjavaju dokaze o sigurnosti i efikasnosti biti registrovane po istim kriterijumima.

 
MarketingNajnovije vesti