• Inflacija će „pojesti“ povišice u javnom sektoru, rast plata se neće ni osetiti

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Zaposleni u zdravstvu, socijalnim službama i vojsci dobiće povećanje plata od osam odsto, dok ostalima u javnom sektoru sledi povećanje od sedam procenata.

     

    Kako piše Politika, postoji opasnost da rast cena, odnosno inflacija, umanji i obezvredi ovu povišicu.

    Na osnovu vodećeg kompozitnog indikatora potrošačkih cena (IPC), u četvrtom tromesečju ove godine u Srbiji se očekuje međugodišnji rast cena od oko 7,3 odsto, a u prvom tromesečju 2022. od oko 7,5 odsto, objavio je juče Republički zavod za statistiku.

     

    Ljubomir Madžar, profesor Ekonomskog fakulteta u penziji, kaže da od procenta povećanja plata treba oduzeti procenat povećanja cena i videti koliko je realno uvećanje zarada.
     
    „Ako rast cena bude 7,5 odsto u prvom tromesečju 2022, a možda će biti i više, povećanje zarada će u realnom izrazu biti blisko nuli ili čak negativno. To znači da bi se realne plate smanjile što i nije nikakvo iznenađenje jer smo pogođeni pandemijom. Ona sigurno ne doprinosi povećanju proizvodnje i porastu standarda“, navodi Madžar za Politiku.
     
    Naglašava da bi bez ovog uvećanja plata od sedam i osam odsto ta razlika bila još veća.
     
    Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta, potvrđuje da će povećanje plata u javnom sektoru pojesti inflacija. 
     
    „Mi delimo sudbinu sveta. Uopšte nisam optimista da će svet moći da prođe bez prilično visoke stope inflacije“, kaže Savić za Politiku.
     
    Osnovna plata lekara specijaliste od Nove godine iznosiće oko 119.000 dinara, medicinske sestre od 54.000 do 70.000, a plata nastavnika početnika oko 66.000 dinara. 
     
    Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, napominje da je povećanje plata uvek dobrodošlo, ali je nedovoljno, s obzirom na to da su trenutna primanja prosvetnih radnika ispod republičkog proseka. 
     
    „Inflacija bi mogla da pojede ovo povećanje, mada smo mi već godinama unazad na istom. Početnička plata nastavnika je oko 62.000 dinara, što znači da će sa uvećanjem biti oko 66.000 dinara. Na to idu davanja za starešinstvo i godine staža, ali opet ostajemo da se vrtimo oko republičkog proseka. Razočarani smo što je došlo do odlaganja uvođenja platnih razreda za 2025. Sa državom smo potpisali sporazum o rešavanju spornih pitanja i trebalo je zakon da stupi na snagu još 2016. Pošto nema platnih razreda, mi se vraćamo na sektorsko povećanje zarada“, zaključuje Janković. 
     

    Zaposleni u zdravstvu, socijalnim službama i vojsci dobiće povećanje plata od osam odsto, dok ostalima u javnom sektoru sledi povećanje od sedam procenata.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]