• Italijanska kompanija traži zatvor za predsednika sindikata „Sloga“

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Italijanska firma Valy d.o.o, koja posluje u Valjevu u okviru kompanije za proizvodnju čarapa i ženskog rublja “Golden Lady”, traži zatvor za predsednika sindikata „Sloga“ jer je branio samohrane majke i udovice, saopštio je danas taj sindikat.

     

    Privatnom krivičnom tužbom, podnetom Prvom osnovnom sudu u Beogradu protiv predsednika Udruženih sindikata Srbije “Sloga” Željka Veselinovića, zatraženo je da se on „osudi zatvorskom kaznom u trajanju od jedne godine, zbog istupanja u javnosti“, navodi „Sloga“.

    Firma Valy tvrdi da je Veselinović „svojim izjavama u javnosti, u svojstvu predsednika sindikata, imao nameru sa umišljajem da naruši poslovni ugled i kreditnu sposobnost te kompanije“, a nakon njihove odluke 2021. godine da tehnološkim viškom „proglasi 150 radnika u pogonima u Valjevu i Loznici, gde su bez posla ostale samohrane majke i udovice, a jedna radnica, majka troje dece je i preminula zbog pretrpljenog stresa“.

    Veselinović je u javnom istupanju rekao da “program rešavanja viška zaposlenih u fabrici „Valy“ d.o.o. nije urađen po zakonu i da će sindikat stati iza otpuštenih radnica”.

    To se, po oceni „Sloge“ „direktoru, italijanskom državljaninu Karlu Mariotiju i njegovom zameniku Radomiru Vukajloviću, očigledno nije dopalo“, a u tužbi ističu i “da su kao strani investitori u Srbiji uložili novac za poštenu tržišnu utakmicu i da očekuju reakciju državnih organa”.

    „To smatramo otvorenim pritiskom na sindikat, radnike, državu i pravosuđe“, naglašava „Sloga“.

    Sindikat ističe da neće odustati od borne za radnička prava i da ih tužba nije uplašila.

    „Ako je kompanija Valy mislila da će ovom tužbom zaplašiti sindikat, predsednika i radnice koje su tužile firmu za otpuštanje, prekovremeni rad, preraspodelu radnog vremena i smanjenja broja plaćenih radnih sati, onda se prevarila. Mi od tužbi za povredu radnih prava nećemo odustati“, poručuje sindikat „Sloga“.

    „Spremni smo i da robijamo ako treba, ali nikada da ‘robujemo’ onima koji umisle da su dolaskom u Srbiju i investicijama kupili i same ljude, odnosno radnice i radnike“, naglašeno je u saopštenju „Sloge“.

    Najavljenon je zahtev sinikata da suđenje bude javno.

    „Ovakvim besmislenim i nebuloznim tužbama Valy jedino sam sebi narušava poslovni ugled, izaziva gnev radnika i podsmeh u poslovnom svetu“, ističe „Sloga“.

     

    Italijanska firma Valy d.o.o, koja posluje u Valjevu u okviru kompanije za proizvodnju čarapa i ženskog rublja “Golden Lady”, traži zatvor za predsednika sindikata „Sloga“ jer je branio samohrane majke i udovice, saopštio je danas taj sindikat.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Manje oblaka uz više temperature – do 17 stepeni

    Oblaci se razilaze i tokom dana se očekuje više sunca. Na jugu i jugoistoku zemlje je moguća slaba kiša, a na planinama ponovo sneg. U ostalim krajevima sunčano, uz malo oblaka. Jutarnja […]