• Izmenjeno plaćanje čekovima građana na rate, evo kako će od sada izgledati

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Sa novim pravilima o fiskalizaciji menjaju se i pravila prilikom plaćanja čekovima. Suština je u tome da se za svaki ček izdaje poseban račun, a u nastavku možete pročitati i detaljno objašnjenje.

    Kako stoji u poslednjem Biltenu Ministarstva finansije, kod kupovine čekovima, prodavac izdaje fiskalni račun po svakom dospevanju rate.

    U Biltenu je naveden i primer koji vam prenosimo u celosti:

    „Obveznik fiskalizacije prodaje komodu na šest mesečnih rata. Kupac je dana 18. aprila 2022. godine predao šest čekova prodavcu. Za čekove su dogovoreni sledeći datumi izdavanja: 29. april, 29. maj, 29. jun, 29. jul, 29. avgust, 29 septembar 2022. godine. Isporuka komode biće izvršena 3. juna 2022. godine. Obveznik fiskalizacije (prodavac) ima obavezu da kupcu izda fiskalni račun za avans dana 29. aprila 2022. godine, fiskalni račun za avans dana 29. maja 2022. godine i fiskalni račun za promet dana 3. juna 2022. godine“, piše u Biltenu, piše Kurir.rs.

    Za mnoge građane Srbije čekovi su i dalje najomiljenije sredstvo plaćanja. Za banke, međutim, oni nisu previše isplativi, pa većina pokušava da smanji njihovo korišćenje, zbog čega 13 godina i nije promenjen limit od 5.000 dinara za plaćanje čekovima.

    Takođe, u novom Pravilniku je propisano da prodavac iako preko nove fiskalne kase račun izdaje kupcu u štampanoj formi, postoji alternativa tj. mogu te fiskalne račune da dostave elektronskim putem uz saglasnost kupca, koji može slobodno da traži.

    Isto tako, u tim fiskalnim računima prodavci ne moraju da prikažu detaljne specifikacije artikala, već mogu da unesu samo broj predračuna ili ugovora na osnovu kog je kupac izvršio avansnu uplatu.

     

    Sa novim pravilima o fiskalizaciji menjaju se i pravila prilikom plaćanja čekovima. Suština je u tome da se za svaki ček izdaje poseban račun, a u nastavku možete pročitati i detaljno objašnjenje.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Najboljim istraživačama povećanje plata za 30 odsto

    Na osnovu podataka portala eNauka i međunarodno priznatih naučnih rezultata, nedavno je objavljena lista na kojoj su naši najbolji istraživači. Zbog svojih izvanrednih dostignuća, njih 10 odsto […]

    Kako u Srbiji žive danas osobe zaražene virusom HIV

    Broj partnera, zagrljaj, boravak u istoj prostoriji, samo ljudi koji koriste drogu intravenskim putem, samo muškarci koji imaju odnose sa muškarcima, „neće meni da se desi“ i druge, predrasude […]

    Proleće počinje u sredu ujutru

    Proleće će ove godine početi u sredu 20. marta u 04.06 časova, dok u isto vreme za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje jesen, saopštilo je Astronomsko društvo ''Ruđer […]