• Izvesno poskupljenje cigareta kada Srbija bude ušla u EU

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Usklađivenje akcizne politike Srbije sa onim u Evropskoj uniji (EU), nakon što postane njena članica, dovešće izvesno do poskupljenja cigareta, ali ne nužno i do poskupljenja ostalih akciznih proizvoda, poput alkohala, jer će njihova cena zavisiti od situacije na EU tržištu, preneo je portal European Western Balkans.
     
    Momentom pristupanja EU, akcize na cigarete u Srbiji će biti povećane, jer su u apsolutnom iznosu niže od minimalne akcize koju propisuje Direktiva. Minimalna akciza na cigarete u EU je 90 evra na 1.000 komada, odnosno 1,8 evra – 212 dinara po paklici„, kazala je za European Western Balkans savetnica u Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj (NALED) Jelena Rančić.
     
    Kako je navela, u Srbiji je trenutno akciza na cigarete oko 157 dinara, odnosno 67 evra na 1.000 cigareta.
     
    Sa druge strane i maloprodajne cene cigareta u EU se kreću u rasponu od 2,5 evra (Bugarska) do blizu 10 evra (Irska) dok je prosek na nivou EU oko pet evra za paklicu cigareta„, precizirala je Rančić, koja je i koordinatorka radne grupe Nacionalnog konventa o EU (NKEU) za Poglavlje 16, koje se odnosi na oporezivanje.
     
    Istovremeno, kako je dodala, propisivanjem akcize na jaka alkoholna pića u Srbiji u visini minimalne u EU, što je oko 182 dinara, „možda ne bi nužno dovelo do poskupljenja proizvoda ili bar ne u većoj meri, s obzirom da je taj iznos između trenutno važećih akciza (rakije od voća oko 135 dinara i rakije od žitarica oko 344 dinara)“.
     
    Prema njenim rečima, biće potrebno u sistem akciza uvesti i alkoholna pića proizvedena u domaćoj radinosti, s tim da EU direktiva daje mogućnost primene nižih stopa akciza na alkoholna pića proizvedena od strane malih proizvođača.
     
    U kojoj meri će se desiti poskupljenje ili pak pojeftinjenje određenog proizvoda odrediće EU tržište, kada se jednom nađemo na njemu. Stoga je u ovom trenutku jako teško proceniti u kojoj meri će se cena određenog akciznog proizvoda menjati„, navela je Rančić.
     
    Ona je podsetila da je izmenjen Zakon o akcizama, u delu koji se odnosi na jaka alkoholna pića, tako da visina akcize bude propisana prema procentu alkohola, a ne prema kategoriji pića, jedan od uslova za otvaranje pregovaračkog Poglavlja 16 u procesu pridruživanja Srbije EU, koje se odnosi na oporezivanje.
     
    Nakon toga do trenutka pristupanja EU Srbija će morati da uvede akcize na energente kao što su prirodni gas, koks i ugalj. Pored toga, radi usaglašavanja sa EU Direktivom, način iskazivanja akcize na električnu energiju za krajnju potrošnju, koja se prema važećem Zakonu o akcizama obračunava u procentualnom iznosu (7,5 odsto) moraće da se promeni, tako da ona bude iskazana u apsolutnom iznosu„, rekla je Rančić.
     
    Ona je ukazala i da EU propisuje i minimalne iznose akciza za energente, duvanske proizvode i sva alkoholna pića.
     
    Zemlje članice zadržavaju potpuni fiskalni suverenitet da uvedu akcize i na neke druge proizvode, u visini minimalne ili veće od minimalne, što zavisi naravno od fiskalne politike konkretne zemlje„, rekla je Rančić.
     

    Usklađivenje akcizne politike Srbije sa onim u Evropskoj uniji (EU), nakon što postane njena članica, dovešće izvesno do poskupljenja cigareta, ali ne nužno i do poskupljenja ostalih akciznih proizvoda, poput alkohala, jer će njihova cena zavisiti od situacije na EU tržištu, preneo je portal European Western Balkans.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Kako u Srbiji žive danas osobe zaražene virusom HIV

    Broj partnera, zagrljaj, boravak u istoj prostoriji, samo ljudi koji koriste drogu intravenskim putem, samo muškarci koji imaju odnose sa muškarcima, „neće meni da se desi“ i druge, predrasude […]

    Proleće počinje u sredu ujutru

    Proleće će ove godine početi u sredu 20. marta u 04.06 časova, dok u isto vreme za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje jesen, saopštilo je Astronomsko društvo ''Ruđer […]