Covid 19 Foto: pixabay
Srbija

Janković: Najvažnije je sačuvati kontrolu nad širenjem virusa

Izvor: 
Beta Uto, 27/10/2020 - 09:10

Imunolog i član vladinog štaba za subijanje korona virusa Srđa Janković ocenio je danas da preti pogoršanje epidemiološke situacije u Srbiji i rast broja zaraženih i da se mora učiniti sve kako bi se sprečilo ekstremno širenje zaraze.

„Vidimo da tok nije dobar i pokušavamo da zaustavimo porast na nekom nivou koji neće ugroziti zdravstveni sistem ni ljudske živote“, izjavio je Janković gostujući u jutarnjem programu RTS.

Najvažnije je, kazao je, sačuvati kontrolu nad tokom epidemije i ograničiti porast broja zaraženih.

„Virus u ovom talasu ima potencijal za veću snagu. Može da traje i nedeljama, cilj je da prolongiramo, da ne bude strm porast, da ne bi zdravstveni sistem bio pod udarom“, naveo je Jankovi.

Istakao je da je u ovom trenutku naglasak na zaustavljanju porasta broja zaraženih pre svega kontrolom okupljanja, održavanjem distance, kao i nošenjem maske na otvorenom i u zatvorenom prostoru.

„Mere mogu da budu pooštrene, ali suština je sprovođenje mera jer oštrije mere neće pomoći ako se ne primenjuju“, rekao je Janković i najavio da sigurno sledi testiranje brzim testovima.

Govoreći o stanju u Dečijoj klinici u Tiršovoj u kojoj radi, rekao je tamo imaju ogroman broj pregleda, ali da to nije zbog virusa korona, već se radi o situaciji koja je uobičajena za ovo doba godine.
MarketingNajnovije vesti