• Javna preduzeća uskoro pod digitalnim nadzorom – ko će imati uvid u poslovanje

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Visoka tehnologija omogućiće da Ministarstvo privrede od januara ima digitalni nadzor nad poslovanjem lokalnih javnih preduzeća. Softver treba da pomogne u planiranju troškova i najvažnije – smanjenju gubitaka.

    Zašto su lokalna javna preduzeća često sinonim za suvišno zapošljavanje i gubitaško poslovanje?

    „Moramo biti iskreni, čini nam se da nije bilo dovoljo inicijative ni kod njihovih osnivača, jedinica lokalne samouprave da na jedan, hrabar i radikalan način uđu u kontrolu poslovanja i da naravno slabosti koje registruju u tom poslovanju otklanjaju“, ističe državni sekretar Ministarstva privrede Dragan Stevanović.

    U tim preduzećima kažu da ih lokalne vlasti gledaju kao celinu, i zato od novog izveštavanja uz povratnu komunikaciju mnogo očekuju.

    „Nadam se da ćemo imati bolje pokazatelje gde je taj gubitak jer u svakom lokalnom preduzeću neka komunalna delatnost donosi prihod, neka ne. Sada ćemo raščlanjivanjem, izveštavanjem videti gde škripi, gde je moguća racionalizacija“, smatra Ljubica Mitić iz JKP „Dunav“, Veliko Gradište.

    Zoran Jeftić, predsednik Opštine Mali Zvornik kaže da će se znati gde se troši svaki dinar.

    Uvid će imati opštine, ali i Ministarstvo privrede. Podatke sortirane po preduzećima sa određene teritorije, broju zaposlenih ili likvidnosti, softver će povlačiti automatski.

    Za to su službenicima bili potrebni sati i dani obrade pojedinačnih izveštaja.

    „Nama je sada akcenat na prelasku sa pukog izveštavanja u smislu činjeničkog ka analizi, zašto je stanje takvo i u krajnjoj liniji ka ciljevima. Vi uvek možete potrošiti sav novac koji ste planirali, a da ništa niste postigli“, poručuje Ana Jolović, direktorka švajcarskog RELOF programa.

    Bojan Dimitrijević, član Fiskalnog saveta dodaje da je često bila praksa da se prihodi pretaču u tekuće rashode, u plate, a da se veoma malo izdvaja za investiranje i to je posle 2017. bitno poboljšano.

    Ocena je i da nadzorni odbori tih preduzeća ispunjavaju formalnu, ali ne i suštinsku ulogu strateškog upravljanja, i zato su potrebni kvalifikovani ljudi koji se rukovode isključivo javnim interesom.

     

    Visoka tehnologija omogućiće da Ministarstvo privrede od januara ima digitalni nadzor nad poslovanjem lokalnih javnih preduzeća. Softver treba da pomogne u planiranju troškova i najvažnije – smanjenju gubitaka.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

    Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović rekao je za RTS da će gas za privredu od maja biti jeftiniji za 15 odsto. Do kraja godine obećava i priključenje oko 70.000 domaćinstava na […]