• Jedan od najbližih saradnika Belivuka i Miljkovića priznao krivicu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Srđan Lalić, jedan od najbližih saradnija Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, priznao je krivična dela koja mu se stavljaju na teret, rekli su advokati novinarima ispred sudnice, javlja reporteka N1.

     

    Ostali optuženi su negirali krivicu.

    Lalić je, prema navodima optužnice, bio jedan od najbližih saradnika Belivuka i Miljkovića, takoreći, njihov „čovek od poverenja“. Učestvovao je u svim likvidacijama – ubistvima Aleksandra Gligorijevića, Gorana Veličkovića, Lazara Vukićevića, Zdravka Radojevića i Milana Ljepoje, a za koje se sumnjiči ovaj klan.

    Lalić je bio fakultetski obrazovan IT stručnjak pre nego što je postao Belivukov vojnik.

    U posebnom odeljenju Tužilaštva za organizovani kriminal nastavlja se pripremno ročište u slučaju Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i jos 28 optuženih za najteža krivična dela, među kojima – pet ubistava, zatim otmice, mučenja, silovanja, prodaja droge i posedovanje oružja.

    Ko je Srđan Lalić?

    Lalić je bio visokopozicioniran u hijarahiji klana – on u optužnici, koja broji trideset imena, zauzima peto mesto, piše Euronews Srbija.

    U optužnici se navodi da je po zanimanju je IT stručnjak i da je završio fakultet. U dokumentu stoji da je optuženi izjavio da od bitkoina na berzi zarađuje kao i da su mu mesečna primanja oko 1.300 evra.  Do tada se, prema navodima iz optužnice, protiv njega nije vodio ni jedan postupak za bilo koje krivično delo, a u pritvoru se nalzi od 6. februara prošle godine i to po rešenju Višeg suda.

     

    U prvi mah nakon hapšenja, s obzirom na njegovo obrazovanje, mediji su spekulisali da je njegov zadatak bio nabavka i održavanje kriptovanih telefona sa aplikacijom Skaj, a putem koje su pripadnici ovog klana kumunicirali i razmenjivali fotografije.

    Međutim, nakon objavljivanja fotografija od kojih su neke i priložene u optužnici jasno je da je uloga bila veća – na jednoj od njih, onoj koja je dostupna javnosti, on uz Belivuka s osmehom pozira pored jedne od žrtava.

    Laliću se na na teret stavlja da je bio saučesnik u pet ubistava, kao i udruživanje radi vršenja krivičnih dela. Optužnicom mu se takođe stavlja na teret i nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, kao i otmica. Za ova krivična dela preti mu maksimalna kazna, odnosno doživotni zatvor. 

    Lalić je, kako su pisali mediji, uhapšen 4. februara u stanu u beogradskom prigradskom naselju, a kod njega su tokom pretresa pronađeni sat „roleks“, brojač novca, GPS uređaj za praćenje, telefoni i računari, dok ispred vrata i na terasi svog stana ima brojne kamere za video-nadzor.

    Osumnjičen i za šesto ubistvo

    Takođe Lalićevo ime se našlo i u drugoj optužnici protv Belivukove grupe i to kao saučesnika u otmici i ubistvu Nikole Mitića (33). To bi vila šesta žrtva za čiju smrt su prikupljeni dokazi. Mitić je otet na Dedinju, ispred ambasade SAD, a potom prebačen u prostorije ove kriminalne grupe na stadionu u Humskoj, gde su ga mučili.

    Kako tvrdi tužilac pored fizičkog maltretiranja Mitića, Lalić se pozabavio i brisanjem video-zapisa sa stadiona, na kojima je bio zabeležen ulazak žrtve u njihovu „bazu“. Belivuk i Miljković su, zatim, doneli odluku da se pretučeni Mitić prebaci u vikendicu u Ritopeku i tamo ubije. Okrivljeni Miloš Budimir, Lalić i Dejan Tešić odvezli su žrtvu u Ritopek.

     

    Pripremno ročište odlagano više puta

    Podsetimo, pripremno ročište ovoj kriminaloj grupi je odlagano više puta. Prvi put je odloženo u martu zbog zahteva za izuzeće postupajućih sudija i tužilaca, a drugi put krajem aprila zbog izostanka advokata Dejana Lazarevića, koji je bio angažovan kao branilac Belivuka, Miljkovića i drugih optuženih.

    Lazarević je uhapšen 14. aprila kao član kriminalne grupe Darka Šarića i on se od tada nalazi u pritvoru. Prethodno pripremno ročište odloženo je jer je Miljković otkazao punomoćje svom advokatu i ostao bez branioca, a kojeg mora da ima na ovom suđenju.

    Pripremno ročište je zatvoreno za javnost i njemu mogu da prisustvuju samo optuženi, njihovi branooci, punomoćnici optuženih, postupajući tužilc i sudsko veće. Na današnjem ročištu optuženi su se kratko izjasnili o krivici, odnosno da li priznaju ili negiraju krivična dela za koja se terete, a potom će tužilaštvo i odbrana predlagati svoje dokaze koji će se izvoditi tokom suđenja.
    Na današnje ročište Belivuk, Mikljović i ostali optuženi su privedeni iz pritvora Okružnog zatvora u Beogradu.

     

    Srđan Lalić, jedan od najbližih saradnija Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, priznao je krivična dela koja mu se stavljaju na teret, rekli su advokati novinarima ispred sudnice, javlja reporteka N1.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Srbija se posle filmova i gejminga okreće i muzici

    Srbija će se, posle razvijanja kinematografije i gejming industrije, okrenuti i ka muzici, koja možda ne generiše toliko prihoda, ali se ocenjuje da ima veliki potencijal. Iz godine u godinu […]

    Batut: Svaki drugi trinaestogodišnjak pije alkohol

    Svaki drugi trinaestogodišnjak pije alkohol, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“. Od početka godine, redovno je u saopštenjima Hitne pomoći da je zbrinuto […]