Vuk Jeremić
Srbija

Jeremić: Narodna stranka ne može da bude partner sa prevarantima i izdajnicima

Izvor: 
Beta Sub, 18/06/2022 - 13:09Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da je najvažniji cilj te stranke u ekonomiji da preorijentiše srpsku privredu na domaću proizvodnju i preduzetništvo, navodeći da su domaći preduzetnik i poljoprivrednik "ključ održivosti srpske države".

 

„To je čovek koji neće da diže sidro kada udari svetska kriza, jer nema gde odavde da ode. Njega ne zanima samo profit i kolike subvencije dobija od države, nego i da li i kako može da se leči, u kakvu mu školu idu deca, da li su televizije trovačnice i da li se bezbedno oseća na ulici“, rekao je Jeremić na sednici Glavnog odbora Narodne stranke u Beogradu.

Jeremić je kazao da Narodna stranka nudi program ekonomskih mera čija bi primena, kako je ocenio, značajno ublažila posledice dolazeće ekonomske krize i omogućila Srbiji da postane veliki izvoznik hrane.

"Preživeće oni koji budu proizvodili hranu i energente, a teško onima čija se privreda zasniva na građevinsko-bankarskom mehuru i jeftinim međunarodnim kreditima", rekao je Jeremić.

Ocenio je da Srbija može da iz krize izađe jača ako se strateški okrene poljoprivredi i proizvodnji hrane.

"Ogroman novac će da bude uložen u nove tehnologije za proizvodnju veštačkog đubriva, samo u Brazilu 100 milijardi dolara u narednih godinu dana. Kada bi se Srbija istinski okrenula poljoprivredi, za nedelju dana bismo pronašli milijardu evra za takve projekte, umesto što strancima dajemo i do 150.000 evra po radnom mestu za proizvodnju sapuna i čokolade", rekao je predsednik Narodne stranke.

Dodao je da ekonomski program Narodne stranke sadrži određene "vatrogasne" mere, koje bi, kako je rekao, država trebalo odmah da primeni, kao i strateške mere, koje će biti primenjene kada Narodna stranka "dođe na vlast".

"Prvi korak ka dolasku na vlast su lokalni izbori koji će biti održani najkasnije za dve godine i zato moramo odmah da krenemo u pripreme za njih. Za to će nam biti potrebna savezništva i partnerstva, koje moramo pažljivo birati", rekao je Jeremić.

Govoreći o saradnji sa drugim strankama, on je kazao da Narodna stranka može da gradi partnerske odnose sa zelenima, onima koji su "iskreni evropejci" i sa onima koji "iskreno gaje svoja desna uverenja".

"Kao stranka desnog centra, koja jako polaže na zaštitu životne sredine i želi da Srbija u budućnosti bude uređena kao savremeno evropsko društvo, možemo da gradimo partnerski odnos sa zelenima, možemo sa onima koji su iskreni 'evropejci' i sa onima koji iskreno gaje svoja desna uverenja. Ne možemo sa prevarantima i sa izdajnicima", kazao je Jeremić.

On je naveo da je Narodna stranka uoči početka izborne kampanje bila izložena "zaveri", čiji je cilj bio da ta stranka postane "laka meta za preuzimanje i da bude stavljena pod čizmu".

"Otpadnicima iz naših redova koji su u tome učestvovali neka služi na čast to što su uradili. Nikome se do sada nije posrećilo napuštanje Narodne stranke. Svi koji su iskočili iz našeg voza nezadovoljni svojim mestom u kupeu ili brzinom kojom se krećemo ostali su iza nas, a mi idemo dalje i danas imamo najveću poslaničku grupu od svih opozicionih stranaka u Skupštini Srbije", rekao je Jeremić.

Ocenio je da će predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić pristati na nove izbore u Beogradu "samo ako bude potpuno siguran da će na njima pobediti" i dodao da je "spuštanje tenzija u društvu" bilo opravdanje za sastanak Vučića i predsednika SSP Dragana Đilasa, na kojem se razgovaralo i o novim izborima.

"Rezultat tog 'spuštanja tenzija' je da u Skupštini Beograda neće biti Duška Vujoševića, a da ćemo sledeće nedelje za gradonačelnika dobiti Aleksandra Šapića. Rezultat je da ne znamo kada će biti okončani izbori u Velikom Trnovcu i da li ćemo vladu dobiti do duboko u jesen, da li će biti struje i ogreva, i po kojoj ceni. U međuvremenu, Rio Tinto hvata novi zamah, kao i izvršitelji, inflacija je van kontrole, a narod se oseća prevareno", rekao je Jeremić.

Dodao je da će lokalni izbori u Beogradu biti ponovljeni "samo ako 'spuštači tenzija' nastave sada već očigledno približavanje režimu".

"Gde su im sada 'partija i bratija', šta je bilo sa predizbornim obećanjima, da li su 'promene iz korena' to da na Pinku naprasno počinju da ih zovu gospodom", upitao je Jeremić.

Predsednik Narodne stranke je kazao da prilikom odlučivanja o tome da li da uvede sankcije Rusiji, Srbija mora pre svega da vodi računa o svojim interesima.

"Stvara se pogrešan utisak da evropski put Srbije prvenstveno zavisi od spoljnopolitičkog određivanja, koje nije nebitno, ali mi danas ka EU ne idemo iz drugih razloga. Kome je evropska budućnost Srbije na srcu, trebalo bi da učini sve da se oslobodimo ove diktature, koja je najveća prepreka na našem putu ka Evropi i daleko veći problem od spoljnopolitičkog svrstavanja", zaključio je Jeremić.

Glavni odbor Narodne stranke bi na današnjoj sednici trebalo da usvoji Program mera za dostupnost hrane, ekonomsku sigurnost građana i energetsku stabilnost.

Najavljeno je i da će na sednici biti izabrani članovi Izvršnog odbora stranke.

 

 
MarketingNajnovije vesti