• Jurić: Na uvođenju sistema „Amber alert“ ništa nije urađeno

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U Srbiji se na godišnjem nivou prijavi nestanak 1.300 do 1.500 dece, a u najvećem broju slučajeva radi se o bežanju od kuće, ali ima i otmica, izjavio je danas Igor Jurić, direktor Fondacije „Tijana Jurić“

    On je za TV K1 rekao da sistem „Amber Alert“ može mnogo da pomogne u pronalaženju nestale dece, da su zbog toga inicirali njegovo uvođenje, ali da do danas nema rezultata.

    Formirana je Radna grupa koja se bavi tom tematikom, sastali su se dva puta, ali već godinu dana ništa nije urađeno.

    Sistem, pojašnjava, postoji u mnogim zemljama, 12 u Evropi, među kojima su Nemačka, Francuska, Belgija, Luksemburg, Malta…

    „Najveći broj nestanaka dece je bežanje od kuće. Zbog toga se sistem ne pokreće uvek, već policija daje nalog kada će da se pokrene, kada su u pitanju otmice“, kaže Jurić.

    Pojašnjava da sistem „Amber Alert“ funkcioniše tako što mediji imaju zakonsku obavezu da prekinu program i objave fotografiju deteta, daju opis deteta, gde je poslednji purt viđeno, daju informacije ukoliko postoje o otmičaru.

    Mobilni operateri dobijaju nalog da pošalju SMS poruke svim korisnicima, čak i fotografiju deteta. Na autoputevima umesto upozorrenja „Vozite oprezno“ prikazuje se fotografija nestalog deteta, zatim se fotografije objavljuju u tržnim centrima na svim ekranima, na bankomatima, benzinskim pumpama.

    „U SAD je prošle godine sistem ‘Amber Alert’ pokrenut 175 puta, 173 dece je pronađeno i vraćeno kući“, pojašnjava Jurić.

    Dodaje da je veliki problem u Srbiji što ne postoji registar nestalih osoba, da se evidencija vodi u policiji, ali da taj registar nije javan.

    Napominje da kada su nestali Jovan Veselinović iz Niša ili Dragan D. iz Pančeva svi mediji objavili njihove fotografije i vest o nestanku, ali se na zvaničnom sajtu MUP-a nije moglo naći da se za njima traga.

    Jurić kaže da se ne vodi računa o porodicama nestalih, da kada prođe izvesno vreme, oni postaju nepoželjni u policijskim stanicama kada se pojave da pitaju dokle se stiglo sa istragom.

    „Kada je nestala naša Tijana, video sam da to ne funkcioniše i zato smo pokrenuli celu priču kao Fondacija. Tijane nema, ali biće drugih slučajeva gde su deca žrtve. Plašim se da će ovaj sistem inicirati neka sledeća žrtva. Pozivaćemo na odgovornost nadležne zbog nečinjenja“, rekao je Jurić.

    U Srbiji se na godišnjem nivou prijavi nestanak 1.300 do 1.500 dece, a u najvećem broju slučajeva radi se o bežanju od kuće, ali ima i otmica, izjavio je danas Igor Jurić, direktor Fondacije „Tijana Jurić“

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

    Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović rekao je za RTS da će gas za privredu od maja biti jeftiniji za 15 odsto. Do kraja godine obećava i priključenje oko 70.000 domaćinstava na […]