• Kad će Srbija ukinuti kovid propusnice? „To više nije bolest ista kao što je bila na početku“

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Predrag Kon, epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa ne veruje da će korona virus imati snagu da ponovo počne da se diže.

    „Ja sam lično optimista. Mislim da će doći do usporavanja. Po meni, u najgoroj varijanti moglo bi doći do privremenog prekida tog pada, do zaravnjenja, ali to je najgora varijanta. Jednostavno, ne verujem da će virus imati snagu da ponovo počne da se diže, ali to su samo pretpostavke. Mi svakako možemo da kažemo da će biti pada ne samo tokom ove, nego i naredne nedelje samo je pitanje kojom brzinom, a posmatraćemo šta će se dalje dešavati“, rekao je on za Telegraf.

    Prema njegovim rečima to više nije bolest ista kao što je bila na početku. Kaže i da kada bismo imali 80 odsto vakcinisanih moglo bi da dođe do ukidanja kovid propusnica, a da je najteži i najveći zadatak da se vrati apsolutno poverenje u imunizaciju kao temelj čitavog javnog zdravlja.

    Objašnjava da ako ne dođe do ozbiljnog usporavanja i zaustavljanja pada, onda možemo da budemo još više optimistični i da očekujemo da će pad dalje da se nastavi.

    „Teoretski, možemo da očekujemo da u drugoj polovini marta dođemo do trocifrenih brojki, a u drugoj polovini aprila dvocifrenih. Naglašava, ipak, da je nasigurnija prognoza za naredne dve nedelje. Situaciju jedino može da nam pogorša da podvarijanta omikrona – stelt preuzme dominaciju, ili da se pojavi neka nova varijanta“, rekao je Kon.

    Šta kad prođe dovoljno vremena od treće doze?

    „Što se tiče poziva za vakcinaciju on je bio sve vreme tu. Druga stvar je što je ona zakočena, i od januara meseca se zaista svela na minimum. Uvek se preporučuje. Treba znati da u jeku aktivnosti virusa, pogotovo u jeku talasa, mogućnost da se zarazi je velika. Potrebno je dve doze i još tri nedelje posle druge doze, da bi se stekao imunitet. To je punih 6 nedelja. Za to vreme, praktično, traje zaražavanje i ne može se dobiti ona zaštita koju očekujete od vakcine sa te dve doze. Oni koji su primili dve doze, a prošlo je više od tri meseca, zaista treba da se odluče za treću dozu, jer nesmnjivo je da treća doza diže efikasnost. Poslednja merenja su na 74 odsto, što je u ovakim situacijama vrlo visoka efektivnost“, kaže dr Kon.

    „Međutim, kada prođe i posle treće 6 meseci postavlja se pitanje kolika je zaštita. O tome za sada postoji vrlo jasna mišljenja za one koji su imunološki u deficitu, bilo da je to zbog osnovne bolesti i stanja, bilo da je to zbog starosti. Već postoji stručno metodološko uputstvo za one koji su primili tri doze, a koji mogu da prime i četvrtu nakon 5 meseci od te treće. To su, kao što sam rekao, osobe na hemodijalizi, osobe koje su bile pod citostatičkom terapijom, najtačnije je reći za sve one koji su u ozbiljnom imunološkom dediciti. Jedino što tu nije precizno rečeno da li to važi i za se starije. Očekujemo i svakako će i to biti saopšteno. Malo je verovatno da će to biti za sve, i za mlade, ali nije nemoguće“, objašnjava epidemiolog.

    Prema njegovim rečima, da kojim slučajem pripadamo onima koji imaju 80 odsto vakcinisanosti, vrlo je verovatno da bi pristupali ozbiljnom razmišljaju kada ukinuti mere, kao što treba ozbiljno pristupati i tome kada možemo da kažemo da smo iz jedne epidemijske forme prešli u endemsku formu bolesti.

    „Što se tiče samih kovid propusnica, one su i te kako dale svoj rezultat. Mogle bi da budu kritkovane ekonomski, posebno odredi koji su zbog toga pretrpeli štetu, i to je nešto što svako od nas može da razume, ali sa druge strane, broj onih koji su bili u zatvorenim prostorima, u kafićima posle 20 časova, uglavnom su svi bili vakcinisani“, objasnio je on.

    O obdukcijama

    Tek kada je direktorka Kovid bolnice u Batajnici javno zatražila obdukciju pacijenta koji je preminulo ubrzo po prijemu u bolnicu, kako je rekla u do sada neviđenim okolnostima, postavilo se pitanje zašto do sada nisu rađene obdukcije na pcijentima preminuli od korone.

    „Za taj slučaj znam samo ono što sam pročitao u medijima. Što se tiče obdukcija, logično je da počnu da se rade. Da li je moglo ranije, lično mislim da je moglo. U principu ti nalazi, pogotovo kod ekstremnih događanja, zaista će biti neophodni da bi se do kraja razumeo čitav mehanizam ove sistemske bolesti. I, koji su to načini ispoljavanja kod slučaja koji nisu do kraja razjašnjeni. Ne znači da dosadašnja saznanja nisu kvalitetna ali nekada nisu dovoljna. I, neophodno je sasim sigurno da se vrati mogućnost obdukcija. Iskreno rečeno, ona nikada nije bila potpuno zabranjena ali je tražila specifičnu pripremu koja verujem da je ovog puta urađena“, rekoa je Dr Kon.

    Predrag Kon, epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa ne veruje da će korona virus imati snagu da ponovo počne da se diže.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija