Pixabay
Srbija

Kad pada Uskrs 2023. i koji su neradni dani

Izvor: 
nova.rs Čet, 23/03/2023 - 18:50Uskrs se ove godine slavi 16. aprila.

Za najveći hrišćanski praznik zaposleni će imati slobodne dane od petka 14. aprila, pa sve do 17. aprila, zaključno sa tim danom, odnosno drugim danom Uskrsa.

Vernici obeležavanje „najradosnijeg hrišćanskog praznika“ počinju već u Veliki četvrtak 13. aprila, koji je po biblijskom predanju poslednji dan Isusove slobode kad se desila i legendarna Tajna večera.Ovaj dan nije neradan, ali se računa kao praznik. Veliki petak je ove godine 14. aprila i nosi sećanje na raspeće Isusa Hrista. Velika subota, drugi dan hrišćanske žalosti, je 15. aprila, da bi 16. aprila osvanula nedelja, Uskrs ili Vaskrs, kojim se slavi Isusov povratak u život.

Srpska pravoslavna crkva obeležava drugi dan Vaskrsa – Vaskršnji ponedeljak, pa je i 17. april neradan dan.

Ukoliko ste planirali da spojite neke dane za Uskrs, onda će vam biti potrebno da imate ‘viška’ dana odmora, da biste zaokružili odmor od 10 dana spojivši ga s narednim vikendom. Inače, Uskrs uvek „pada“ u nedelju i ne može da bude pre 4. aprila, ali ni posle 8. maja. Zanimljivo je da će se 2025. godine preklopiti katolički i pravoslavni u istom danu, 20. aprila.

Što se ove godine tiče, sledeći neradni dani su za Praznik rada – 1. i 2. maj padaju u ponedeljak i utorak. 

 
MarketingNajnovije vesti