Anketa Foto: pixabay
Srbija

Kako izgleda test samoprocene na koronu za povratnike u Srbiju

Izvor: 
Blic Sre, 16/09/2020 - 11:38

Građani Srbije koji se budu vraćali iz Crne Gore, Hrvatske, BiH i Albanije, a koji će biti pod nadzorom, u okviru njega će možda popunjavati i test samoprocene na virus korona.
Ovo je jutros nagovestio dr Predrag Kon, u jutarnjem programu na Pinku, govoreći o modelima sprovođenja nadzora nad našim putnicima, koji će početi u petak u 18 časova.
 
"Svako ko uđe u zemlju treba da ima samosvest da je došao iz zemlje u kojoj postoji transmisija. Dobiće obaveštenje o nadzoru i obavezu da se javi u kovid ambulantu. Mi treba jasno da definišemo kako će sve to da se sprovodi. Postoje dva mesta na koja mogu da se jave, to su zavodi za javno zdravlje i kovid ambulante. Postoji i elektronska mogućnost, preko testa samoprocene, koja automatski dostavlja podatke primarnoj zdravstvenoj zaštiti", rekao je dr Kon.
 
Kako navodi Blic, test samoprocene na virus korona moguće je uraditi još od aprila, a za njega je potrebno svega pet minuta. Može se pronaći na sajtu Ministarstva zdravlja, i sama procedura popunjavanja testa je veoma jednostavna.
 
Svako ko želi da ga uradi prvo treba da se registruje, a to se čini upisivanjem LBO i broja zdravstvene knjižice. Zatim se popunjavaju lični podaci, mesto boravišta, broj telefona, a onda je neophodno štiklirati odgovore na pitanja koja su postavljena.
 
Najpre se upisuje datum početka simptoma i koliko iznosi povišena temperatura.
 
Prvo treba štiklirati ponuđene odgovore ako postoji neki od bolova - u mišićima, grudima, stomaku ili u zglobovima.
 
U daljem popunjavanju testa neophodno je označiti neke od simptoma, a navedeni su: otežano disanje, opšta slabost, dijareja, kašalj, mučnina - povraćanje, upala grla, glavobolja, curenje nosa, uznemirenost - konfuznost, gubitak čula ukusa i gubitak čula mirisa.
 
Neophodno je označiti i da li osoba ima neko hronično oboljenje, kao i da li je, ukoliko se radi o ženi, u pitanju porodilja ili trudnica.
 
U trećem delu samog testa, osiguranik popunjava da li je bio u nekoj od zemalja unutar 14 dana otako su se pojavili simptomi, kao i gde i u kom periodu.
 
Poslednje što se na testu traži, jesu podaci o kontaktima - da li je osoba putovala u zaraženo područje, ili bila u nekoj od zdravstvenih ustanova u kojoj se leče oboleli od korone.
 
Pošto se odgovori na sva ova pitanja, potreban je samo klik koji deli od rezultata testa, a koji stiže odmah.
 
Test se može ponoviti sedam dana nakon što je prethodno rađen, a svi podaci se čuvaju u primarnoj zdravstvenoj bazi.
 
Za prvih pet dana, kako je on pušten u rad, test je uradilo 3.500 građana, rečeno je tada za Telegraf.rs u Ministarstvu zdravlja.
 
Krizni štab za borbu protiv korona virusa je doneo odluku o sprovođenju nadzora nad ovim našim građanima. Oni će na granicama, pri pasoškoj kontroli, dobijati obaveštenja da su pod nadzorom i da moraju da se jave u kovid ambulantu. 
 
Svi detalji, odnosno kompletna procedura, trebalo bi da bude utvrđena do petka. Ono što je za sada sigurno, jeste da i ako se naši građani budu oglušili o preporuke struke, neće biti kažnjavani.MarketingNajnovije vesti