Covid Foto: pixabay
Srbija

Kako je korona ušla u Gerontološki centar u Nišu?

Izvor: 
Tanjug Čet, 16/04/2020 - 14:28Virus korona je u Gerontološki centar u Nišu najverovatnije ušao kada je, u prvoj polovini marta, u hotelu koji deli dvorište sa tim domom održana izložba pasa na kojoj je bilo oko 100 Italijana.

Tu pretpostavku izneo je danas ministar Zoran Đorđević.

On je naveo i da se od početka epidemije sumnjalo da u privatnom Domu za stare "Eskulap" u Nišu ima zaraženih, upravo zbog prisustva Italijana na toj izložbi.

"Prvi simptomi kod zaposlenih u staračkom domu pojavili su se 10-15 dana posle toga. Oni su bili izolovani, ali je velika verovatnoća da su preneli virus korisnicima. Pratili smo situaciju i insistirali da se svi testiraju i pokazalo se da smo bili u pravu", rekao je ministar za Pink tv.

Đorđević je kazao da je sada svima zabranjen ulazak u gerontološke centre i staračke domove i naglasio da su direktori tih ustanova odgovorni za sprovođenje svih mera Vlade.

On je kazao i da su se gerontološki centri u Beogradu i Novom Sadu samoinicijativno izolovali pre pojave virusa i da se pokazalo da je to dobra odluka.

Kako je naveo, u nekim domovima je sistemom slučajnog uzorka otkriven virus kod zaposlenih, a da pre toga nisu imali nikakve simptome zaraze.
MarketingNajnovije vesti