• Kako je moguće da dom za stare postane mesto za zlostavljanje, ko je odgovoran

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Koliko je bilo i kakvih propusta u domu za stare „Holidej haus“ na Petlovom brdu, koji nedavno zatvoren? Mediji su prenosili ispovesti korisnika koji tvrde da su ih u domu vezivali, zatvarali u podrum, mučili glađu… Da li je moguće da se tako nešto dešava pored nadležnih institucija?

    Stana Božović iz Ministarstva za rad i socijalna pitanja rekla je da je inspekcija izvršila nadzor u domu „Holidej haus“ i da je zbog grubog kršenja propisa dom zatvoren. Prema njenim rečima, postoje zapisnici i sve je transparentno, u domu su grubo prekršili standarde koje propisuje zakon.

    „Najčešće je u domovima nedovoljan broj radnika, posebno stručnih radnika, nekada nisu poštovane procedure koje se propisuju prilikom prijema u dom, često su problemi i slobodno kretanje, higijena i oprema koja nije adekvatna“, navela je Božovićeva i dodala da je u pomenutom slučaju inspekcija grubo reagovala i oduzela licencu.

    Dodala je da inspekcija reaguje na najbrži način i na redovnim i na vanrednim kontrolama.

    „Ako govorimo o Republičkoj inspekciji za socijalnu zaštitu, odgovorno tvrdim da je odgovorna, nemoguće je da je naša inspekcija zatvorila oči i da nije reagovala ako je ustanovila nešto sporno prilikom kontrole. U inspekciji su nam profesionalci koji se dugo bave ovim poslom“, istakla je Božovićeva.

    Kaže da se svi globalno nalazimo u kovid režimu i da smo imali mere, kao i preporuke Ministarstva zdravlja.

    „Inspekcija pravi plan i program kontrole i to se radi za period od šest meseci. Kontrole su najavljene kada su redovne, ali kada se rade vanredne kontrole na zahtev, onda se izlazi ‘ad hok’ na teren“, napominje Božovićeva.

    Nadežda Satarić iz Udruženja „Amiti“ kaže da se porodice korisnika domova najčešće žale na odnos osoblja prema korisnicima, da onima koji pate od demencije daju previše lekova, a u vreme korone komunikacija je bila veliki problem. Dodaje da su česte pritužbe i oko plaćanja kada se dogodi da korisnik doma premine.

    Božovićeva je naglasila da svi licencirani domovi moraju da ispune standarde, ali da ogroman broj domova koji su zatvoreni nisu imali licencu.

    Satarićeva smatra da ima dosta i privatnih domova koji se trude da održe standarde, ali da su često suočeni sa nedostatkom radnika koji u velikom broju odlaze u Nemačku i onda ne mogu da ispune standarde.

    Savetuju sve da pre nego što ostave najmilije u dom dobro pročitaju ugovore i provere da li dom poseduje licencu.

    Satarićeva smatra da je bitno da imaju preporuku za određeni dom, pošto u uslovima korone ne mogu da uđu i procene uslove, a cena, kako kaže, nije najvažnija.

    Ukoliko građani imaju problem u domu, Božovićeva kaže da prvo treba da se žale domu, a ako nema reakcije, sledeća adresa je Ministarstvo, koje će reagovati.

    Iskustva pokazuju, kaže Satarićeva, da na svaku pritužbu inspekcija reaguje, nekada daju nalog da se dom izmesti, ali to se ne dogodi. Prema njenim rečima, inspekcija mora da prati da li se sprovode nalozi.

    Božovićeva je napomenula da je, otkako je počela pandemija u Srbiji, zatvoreno pet domova za stare.

    Koliko je bilo i kakvih propusta u domu za stare „Holidej haus“ na Petlovom brdu, koji nedavno zatvoren? Mediji su prenosili ispovesti korisnika koji tvrde da su ih u domu vezivali, zatvarali u podrum, mučili glađu… Da li je moguće da se tako nešto dešava pored nadležnih institucija?

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija