Srbija

Kako možete sada da platite taksu za usluge MUP-a

Izvor: 
RTS Čet, 18/03/2021 - 17:36

Građani Srbije više ne moraju da donose dokaze o uplati taksa i naknada za usluge MUP-a. Sada će više od 300 usluga koje pruža Ministarstvo unutrašnjih poslova, u vezi sa ličnim dokumentima, ali i drugim uslugama MUP-a, moći da se plate elektronskim putem, preko portala e-Uprava "Plati", kreiranjem jedinstvene uplatnice. MUP je projekat sproveo u saradnji sa Kancelarijom za informacione tehnologije i Upravom za trezor.

Gostujući u Jutarnjem programu, načelnica Uprave za upravne poslove MUP-a Srbije Valentina Vulić kaže da je 16. marta počela zvanična primena sistema objedinjene naplate, odnosno objedinjene uplatnice.

 

om za informacione tehnologije i Upravom za trezor.

Gostujući u Jutarnjem programu, načelnica Uprave za upravne poslove MUP-a Srbije Valentina Vulić kaže da je 16. marta počela zvanična primena sistema objedinjene naplate, odnosno objedinjene uplatnice.

Gostovanje načelnice Uprave za upravne poslove MUP-a Valentine Vulić u Jutarnjem programu
 

"Do tog datuma smo imali princip opštih uplatnica koje su građani donosili prilikom podnošenja zahteva u upravnim postupcima, ali i ostalih stvari koje su u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova", ističe Vulićeva.

U pitanju je preko 300 poslova u kojima će se dokazivati sva naplata taksa odnosno usluga koje MUP pruža. Lične karte, prijave prebivališta, boravišta, pasoši, vozačke dozvole, registrovanje vozila, poslovi s oružjem i poslovi oko državljanstva.

Prema njenim rečima, MUP je prvi organ uprave koji je započeo novi sistem "Plati" i nada se da će se s vremenom i ostali organi uprave pridružiti.

Sve potrebne informacije građani mogu da dobiju na sajtu MUP-a i portalu e-Uprava.

"Najznačajniji benefit za građane je što sada umesto nekoliko uplatnica postoji jedinstvena uplatnica. Građani su za svaku uplatnicu morali da plate posebnu proviziju, sada je sve objedinjeno i kreira se jedna uplatnica, generiše i na osnovu te jedne uplatnice dokazuje da je izvršena uplata potrebnih taksa", objašnjava načelnica Valentina Vulić.

Prijava anonimna 

Dodaje da je samo prijavljivanje anonimno i svaki građanin može da pristupi i popuni podatke koji se traže za objedinjenu uplatu, ime i prezime, matični broj, prebivalište i vrsta postupka.

"Svako može da pristupi anonimno, nije potrebno logovanje ni sertifikati da bi se pristupilo. Pored građanina podatke može uneti i neko od ukućana ili suseda, ali za sve one koji nemaju tu vrstu mogućnosti policijski službenici na svim šalterima MUP-a izvršiće kreiranje uplatnice, odštampati je i građanin će platiti na šalteru banke ili pošte. Uplata može biti gotovinska ili bezgotovinska, elektronska, skeniranjem kju-ar koda", objašnjava Vulićeva.

Naglašava da ovaj sistem suštinski pojednostavljuje sam postupak. Kada je građanin u pitanju, benefit i ta jedna uplatnica i provizije koje se plaćaju su manje.

Uplata za trezor, koja kontroliše uplate, kako prima najavu tako prosleđuje MUP-u informaciju da je uplata izvršena i razvrstava sredstva prema primaocima tih sredstava.

Prema rečima načelnice Uprave za upravne poslove MUP-a posle nekoliko sati primene ovog sistema, 3.500 građana je prijavilo uslugu, izvršilo najavu i odziv je prilično dobar.

Valentina Vulić apeluje na građane da ovaj sistem prihvate kao revoluciju na našim prostorima i da kreiraju objedinjenu uplatnicu pre dolaska na sam šalter, gde moraju da se pojave jer zahtev mora da se podnese. 

 

 
MarketingNajnovije vesti