Vakcine Foto: Rhoda Baer
Srbija

Kako se migranti vakcinišu u Srbiji?

Izvor: 
FoNet Pet, 09/04/2021 - 13:56Vakcinacija migranata u Srbiji organizovana je u sklopu vakcinacije stranih državljana, izjavio je FoNetu Nikola Popov iz Komesarijata za izbeglice i migracije i precizirao da u centrima kojima upravlja Komesarijat boravi nešto više od 4.500 ljudi, od kojih se 536 prijavilo za vakcinaciju, dok je u 11 centara do sada vakcinisano njih 309.

On je u serijalu razgovora Destinacija o posledicama korone naglasio da u ostalim centrima još nije sprovedena vakcinacija, ali je predvideo da će i taj proces proteći bez problema.

Svi migranti i tražioci azila vakcinisani su vakcinom AstraZeneka, rekao je Popov i najavio da će posle 12 nedelja uslediti revakcinacija, uz konstataciju da za sada nema nikakvih informacija o eventualnim neželjenim efektima i da se svi vakcinisani osećaju dobro.

Vakcinaciju su sproveli mobilni timovi Instututa za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut", objasnio je Popov i podsetio da je vakcinisanje migranata bilo potpuno dobrovoljno.

Ukazujući na obavezu Komesarijata da ih informiše o detaljima i pozitivnim aspektima imunizacije, on je predočio da je migrantima vakcinacija bitna i zbog namere "gotovo svih njih" da nastave dalje put, pre svega u države Evropske unije.

Zato smatraju da bi vakcinisanje dostupno u Srbiji moglo samo da im pomogne, budući da svako ko se vakciniše dobija potvrdu o tome.

Nešto više od 10 odsto migranata se u prvom krugu prijavilo za vakcinaciju, ali je Popov naglasio da svi imaju pristup informacijama i da će biti obavešteni o toj mogućnosti.

On pretpostvalja da će vakcinacija "mnogo lakše ići" ukoliko migranti i tražioci azila to svoje iskustvo prenesu ljudima sa kojima žive, da im kažu da nema nikakvih neželjenih pojava i da ih eventualno posavetuju da se i oni prijave za imunizaciju.

Prema njegovim saznanjima, vakcinacija migranata u Evropi počela je u Grčkoj, a prva država u svetu koja je počela sa imunizacijom tog tipa je Jordan, "što je logično, jer Jordan već 70 godina ima nekoliko miliona izbeglica iz susednih zemalja".

I Srbija, "nažalost, ima iskustva u upravljanju migracijama i krizama, i smeštaju i zbrinjavanju izbeglica" u protekle tri decenije, podsetio je Popov i dosadašnju vakcinaciju migranata označio kao "dobar rezultat".

On smatra da Srbija, "kao i u mnogim drugim komponentama upravljanja migracijama, predstavlja primer mnogim državama u okruženju i na takozvanoj izbegličkoj ruti".

I na ovom primeru, prema uverenju Popova, "možemo da budemo neka vrsta uzora i da pokažemo da dobra organizacija može da dovode do pozitivnih ishoda".

Sve prijave za vakcinaciju zainteresovanih migranata i tražilaca azila, kako je poručio, biće prosleđene nadležnim institucijama.

Posle toga, čim se ukaže prilika, lekari i mobilni timovi će otići u centre za smeštaj i obaviti vakcinaciju, a dežurni lekari će pratiti zdravsteno stanje vakcinisanih, koji će zatim dobiti i potvrde o vakcinaciji, zaključio je Popov.
MarketingNajnovije vesti