Pancir Foto: Dimitrij Formin (wikimedia)
Srbija

Kako se prevrnuo Pancir - ministarstvo ignoriše pitanja

Izvor: 
N1 Ned, 11/04/2021 - 10:55

Dva dana posle saobraćajne nezgode u kojoj se prevrnuo kamion koji je nosio skupo plaćeni raketni sistem Pancir S i dalje se ne zna kako je do prevrtanja vozila došlo, niti kolika je materijalna šteta.

Umesto odgovora, Ministarstvo odbrane je N1 samo prosledilo ranije objavljeno šturo saopštenje o tom vanrednom događaju. 
 
Oglasila se i Socijaldemokratska stranka Borisa Tadića tražeći hitnu istragu.
 
"Nedopustivo je da taj incident prođe kao samo jedna od dnevnih vesti, bez adekvatne reakcije nadležnih organa, ali i opozicije i javnosti. Za Vučićev režim sve, pa i vojska, očigledno je samo poligon za propagandne parade i nacionalističku demagogiju", navodi se u saopštenju SDS-a.
 
Tek posle saopštenja Socijaldemokratske stranke, oglasio se ministar odbrane Nebojša Stefanović, poručivši da je Boris Tadić u svoje vreme i kao ministar i kao predsednik unazadio vojsku, te da je licemerno da on sada brine.
 
"Tužilaštvo i nadležni organi od prvog trenutka su uključeni u istragu povodom prevratanja artiljerijsko-raketnog sistema PVO Pancir S-1E Vojske Srbije, koja će utvrditi okolnosti i odgovornost za taj događaj. Želim da javnost zna i da su ljudi iz te jedinice, kao i starešine vojske, od prvog trenutka učinili i čine sve da ceo sistem bude što pre vraćen u funkciju", rekao je Stefanović.
 
Radić: Ministarstvo ćutanjem čini sebi medveđu uslugu
 
Vojni komentator Aleksandar Radić kaže za N1 da ćutanjem o vanrednom događaju Ministarstvo odbrane samo sebi čini medveđu uslugu, jer tako otvara prostor za spekulacije.
 
"Jasno je na prvi pogled da je Pancir visoko postavljen i da verovatno to vozilo ima problema sa stabilnošću. Bilo je kod Rusa nesreća sa prevrtanjem, ima i drugih takvih sistema sa sličnim problemom i na Istoku i na Zapadu, to nije nikakav presedan. Sačekajmo da vidimo šta će nam saopštiti, ali tu je problem. Neće nam saopštiti. Kao što bi bilo jako zanimljivo da čujemo šta je na kraju ustanovljeno, uzrok pada miga 21 septembra prošle godine, kako je došlo do katastrofe Galeba G4 aprila 2018", kaže Radić.
 
Ovakav incident uobičajen je za vojnu praksu i nema razloga da se bilo šta krije, naglašava Radić.
 
"Stvorena je slika o tome da sve što se radi pod ovim vlastima jeste nepogrešivo. Imate, dakle, ljude koji veruju da sprečavanjem curenja informacija misle da mogu da učine situaciju boljom", dodao je vojni komentator.
 
Srbija je u februaru 2020. nabavila od Rusije šest jedinica, odnosno jednu bateriju Pancira S. Procena je da jedan ovakav pokretni sistem košta između 13 i 15 miliona dolara. Šestina sistema sada je van funkcije.
 MarketingNajnovije vesti