• Kako Srbi mogu do posla u Austriji – a jedno zanimanje je sada najtraženije

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Pandemija koronavirusa znatno je izmenila sliku sveta kakvu smo poznavali, a samim tim i ekonomiju gotovo svih zemalja. Tako se Austrija i ove godine bori sa deficitom radnika, u toj meri da je usred leta izmenila Uredbu o deficitarnim zanimanjima i na listu od njih 66 dodala još dva – konobare i ostale ugostiteljske radnike. Evo kako građani Srbije mogu da dođu do radnog mesta i boravišne dozvole u Austriji.

    Austrijske vlasti su u decembru prošle godine objavile listu sa deficitarnim zanimanjima u toj zemlji za 2022. godinu i na njoj je tada navedeno 66 zanimanja.

    Radi se o Uredbi o stručnoj radnoj snazi, odnosno deficitarnim zanimanjima na osnovu Zakona o zapošljavanju stranaca, za radna mesta na području cele Austrije.

    Prema objavljenoj listi, neka od zanimanja za kojima postoji potražnja su diplomirane medicinske sestre/tehničari, kuvari, moler,i automehaničari, staklari, zidari, bravari, krovopokrivači, elektrotehničari-inženjeri energetike.

    Na listi deficitarnih zanimanja su i inženjeri informacionih tehnologija, tesari, limari, lekari, zavarivači, strugari, građevinski stolari, instalateri i monteri cevi, diplomirani inženjeri mašinstva, optičari, stakloresci, poreski savetnici, mesari i drugi.

    Međutim, ova godina počela je relativno loše za Austriju kada je reč o ekonomiji i privredi, a situacija se sa dolaskom letnjih meseci pogoršala. Turistička sezona je uveliko u toku, pa je postalo jasno da u određenim granama privrede nedostaje radne snage, pre svega u ugostiteljstvu.

    Tako je došlo do izmene pomenute Uredbe, a na listu su dodata još dva zanimanja.

    Šansa za stanovnike Srbije i Balkana

    Lista deficitarnih zanimanja važi i za sve državljane Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Severne Makedonije koji imaju završenu školu u deficitarnom zanimanju, a žele da se zaposle u Austriji.

    Postoji nekoliko osnovnih kriterijuma koji moraju biti ispunjeni ukoliko želite da dobijete posao i boravišnu dozvolu u ovoj zemlji.

    Pre svega, neophodno je imati diplomu za zanimanje koje je označeno kao deficitarno. Naredni korak jeste obezbeđivanje Ugovora o radu, što se dogovara sa samim poslodavcima.

    Oni koji dolaze iz zemalja bivše Jugoslavije nalaze se u prednosti obzirom da mogu u Austriji da ostanu do tri meseca i traže posao na licu mesta. Moguće je, pak, pronaći posao i na daljinu, ali je neophodno da poslodavac pristane da sve procedure sa vama prođe elektronskim putem.

    Radno mesto koje je u Ugovoru o radu mora da bude na listi deficitarnih zanimanja, a u istom dokumentu mora biti navedena i plata koja je previđena za tu poziciju. Naredni korak jeste da izračunate koliko imate poena iz „tabele kriterijuma“, a neophodno je imati najmanje 55.

    Kriterijumi za radnike

    Prvi kriterijum je kvalifikacija koja nosi ukupno 30 poena. Naredni kriterijumi su završeno stručno obrazovanje iz deficitarnog zanimanja – 20 poena, opšta univerzitetska zrelost za upis na fakultet (npr. matura) – 25, završene studije u tercijarnoj obrazovnoj ustanovi sa minimalnim trajanjem od tri godine – 30, profesionalno iskustvo adekvatno zanimanju – 20, iskustvo u struci – 20, poznavanje nemačkog jezika – 15, poznavanje nemačkog jezika nivo A1 – 15, dalje poznavanje nemačkog jezika nivo A2 – 10, poznavanje nemačkog jezika nivo B1 – 15, poznavanje engleskog jezika -10, poznavanje engleskog jezika nivo A2 – 5, poznavanje engleskog jezika nivo B1 -10, godine starosti – 15, od 30 do 40 godina starosti – 15.

    Ukupan broj poena na osnovu kriterijuma je 90, a minimalni 55.

    Rot-Vajs-Rot karta

    Državljani koji dolaze iz zemalja koje nisu članice Evropske unije mogu da apliciraju za takozvanu Rot-Vajs-Rot kartu ukoliko imaju obezbeđeno radno mesto, zagarantovanu minimalnu platu, formalnu kvalifikaciju i ako ostvaruju dovoljan broj bodova iz tabele za kriterijume.

    Ovaj model nudi visoko kvalifikovanim kadrovima i kadrovima u profesijama od ključnog značaja mogućnost trajne imigracije i zaposlenje u nekom od deficitarnih zanimanja.

    Zahtev za dobijanje Rot-Vajs-Rot karte se podnosi u ambasadi Austrije u matičnoj zemlji, ili to može učiniti vaš poslodavac u Austriji, ukoliko ste ga već pronašli.

    U slučaju da austrijske vlasti odobre vašu „zelenu“ kartu, ambasada će vas o tome obavestiti.

    Potrebna dokumenta

    Od dokumenata za prijavljivanje za ovu kartu neophodan je važeći pasoš, izvod iz matične knjige rođenih ili ekvivalentan dokument priznat od strane Austrije, fotografija koja ne sme biti starija od šest meseci, dokaz o zdravstvenom osiguranju koje pokriva sve rizike (obavezno osiguranje ili odgovarajuća polisa osiguranja) i dokaz o bezbednom izdržavanju (platne liste, potvrde o platama, ugovori o radu, potvrde o beneficijama iz osiguranja).

    Po dobijanju radne dozvole potrebno je podneti zahtev za izdavanje boravišne dozvole ili vize za Austriju. Bitna informacija je da se dobijanjem radne dozvole ne stiče automatski pravo na boravak u Austriji.

    Pandemija koronavirusa znatno je izmenila sliku sveta kakvu smo poznavali, a samim tim i ekonomiju gotovo svih zemalja. Tako se Austrija i ove godine bori sa deficitom radnika, u toj meri da je usred leta izmenila Uredbu o deficitarnim zanimanjima i na listu od njih 66 dodala još dva – konobare i ostale ugostiteljske radnike. Evo kako građani Srbije mogu da dođu do radnog mesta i boravišne dozvole u Austriji.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija