• Kako uključena klima povećava vaše račune za struju?

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Otkako su počele vrućine, mnogi zaboravljaju da klima, kao TA peć i grejalice, guta kilovate i račun zbog toga tokom leta može da bude vrlo visok.
     
    Pogotovo ako se zna da većina ovih rashladnih uređaja radi preko dana, kada je kilovat-sat električne energije četiri puta skuplji nego noću, piše Politika.
     
    Kako izbeći previsoke račune za struju zbog klime?
     
    U „EPS“ za Politiku potvrđuju da kod pojedinačnih kupaca upotreba klima-uređaja u stanu može značajno da utiče na potrošnju, a time i na račun za električnu energiju. Na primer, visoko energetski efikasan klima-uređaj troši u proseku jedan kilovat-čas struje za jedan sat rada. U plavoj zoni po višoj tarifi to košta 9,61 dinar bez uračunatog PDV-a i akcize. Za 12 sati rada, račun raste na 115,32 dinara, a na mesečnom nivou na 3.459 dinara.
     
    Kada se uračunaju akciza i PDV, ukupan mesečni trošak zbog rashlađivanja premašuje 4.400 dinara, upozoravaju u EPS-u. 
     
    Inače, u jednom tropskom danu klima-uređaji u Srbiji potroše 8,5 miliona kilovat-sati električne energije, što je ravno proizvodnji od 13 miliona kilograma uglja.
     
    Kako bi smanjili račun za struju, EPS na svom sajtu daje posebna uputstva koja klima odgovara kojoj površini stana i apeluju da nije najvažnije kupiti što jeftiniji uređaj, već onaj koji najmanje troši, a dobro hladi.
     
    Primera radi, klima dvanaestica mesečno troši od 30 do 40 kilovat-sati, zavisno od energetskog razreda, što je od 192 do 768 dinara. Ako radi 10 sati, to je dodatnih od 300 do 400 kilovat-sati. U višoj, dnevnoj, zelenoj tarifi to je od 1.920 do 2.560 dinara. Ako je potrošnja ušla u plavu zonu, rashlađivanje će koštati još više – od 2.800 dinara do 3.840 dinara.
     
    Najskuplje će platiti oni koji se hlade u crvenoj zoni. Ako i njima klima radi 10 i više sati mesec dana, platiće od 5.760 do 7.680 dinara. Računica je manja ukoliko građani klime pale noći. Potrošnja klima-uređaja zavisi od snage, režima rada, starosti, ali i od toga da li je stan izolovan ili ne. Ako uća nije izolovana, hlađenje će trajati znatno duže i račun će se povećavati.
     
    Poslednjih godina primetna je tendencija rasta potrošnje električne energije u distributivnom sistemu EPS tokom letnjih meseci. Prema raspoloživim podacima, potrošnja u letnjim mesecima od 2007. godine do danas skoro je udvostručena, dok je u istom periodu razlika između maksimalne potrošnje u zimskim i letnjim mesecima praktično prepolovljena.

    Otkako su počele vrućine, mnogi zaboravljaju da klima, kao TA peć i grejalice, guta kilovate i račun zbog toga tokom leta može da bude vrlo visok.
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija