Foto: pixabay
Srbija

Kalendar obavezne vakcinacije dece: Kad, protiv kojih bolesti i kojim vakcinama

Izvor: 
N1 Pon, 18/09/2023 - 05:39Deca u Srbiji od rođenja do 14. godine moraju da prime devet različitih vakcina, prema propisanom kalendaru vakcinacije. Osim ovih obaveznih, stručnjaci preporučuju roditeljima da vakcinišu decu i protiv drugih bolesti.

Prema obaveznom kalenadru imunizacije za 2023. godinu, koji je objavljen na sajtu Zavoda za javno zdravlje Srbije, roditelji su u obavezi da deci daju devet vakcina do njihove 14. godine.

Već u porodilištu novorođenčad se vakcinišu protiv tuberkuloze BCG vakcinom i protiv hepatitisa B.

Na prvoj kontroli kod pedijatra, sa navršenih mesec dana, bebe primaju drugu dozu vakcine protiv hepatitisa B.

Mesec dana kasnije, sa navršena dva meseca života daje im se prva doza vakcine protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja (DtaP), prva doza vakcine protiv dečje paralize (IPV), vakcina protiv oboljenja izazvanih hemofilusom influence tip b (HiB) i prva doza vakcine protiv oboljenja izazvanih streptokokom pneumonije (PCV).

U praksi to znači da bebe na drugoj kontroli kod pedijatra dobijaju dve injekcije. U prvoj je rastvor petovalentne Pentaxim vakcine u kojoj su (DtaP, IPV i HiB), a u drugoj Synflorix vakcine koja štiti od bakterije streptokoka pneumonija.

Obe vakcine se bebama daju u butni mišić, jedna u jednu nogu, druga u drugu.

Bebe sa navršena 3,5 meseca dobijaju drugu dozu Pentaxyma. Sledeća, treća, doza je u šestom mesecu, kada se daje i druga doza Synflorixa.

Ubrzo, sa navršenih šest meseci, stiže na red još jedno davanje vakcine – treća doza protiv hepatitisa B.

Naredne pola godine bebe su mirne, kada posle prvog rođendana stiže na red vakcina, koja izaziva najviše kontroverzi i najveći strah među roditeljima – MMR.

Sa navršenih 18. meseci deci se daje prva revakcina protiv DtaP, IPV i HiB, kao i revakcina protiv streptoka pneumonije.

Tu se obavezna vakcinacija završava sve do pred polazak u školu, odnosno sedme godine deteta, kada se daje druga revakcina protiv dečje paralize, MMR revakcina i druga revakcina protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja.

Deca koja nisu primila vakcinu protiv hepatitisa B to treba da urade u 12. godini.

Poslednja u nizu obaveznih vakcinacija je u 14. godini i tada se dobija treća revakcina protiv difterije i tetanusa.

Pojedini lekari savetuju da se deca vakcinišu i protiv gripa i varičela. Vakcina protiv varičela daje se posle navršenog 12. meseca života deci koja nisu preležala boginje.

U domaćim apotekama može se naći Varilirix, prašak i rastvarač za prašak, a cena vakcine je oko 5.000 dinara. Prima se u dve doze, u razmaku od najmanje šest nedelja.

Jedina vakcina sa spiska preporučenih koja se daje o trošku države je HPV vakcina. Preporučeno je da je deca prime pre stupanja u seksualne odnose.

 
MarketingNajnovije vesti