Novac
Srbija

Katastar: Stranka pokušala da da 100 evra mita, građani da ne nasedaju na kafanske priče

Izvor: 
N1 Čet, 02/09/2021 - 12:07


U katastru Novi Beograd došlo je do incidenta kada je jedna osoba, prilikom podnošenja zahteva za promenu vlasnika u katastru nepokretnosti, uz dokumentaciju predala i kovertu sa 100 evra.
 
To je saopštio je Republički geodetski zavod, a preneo N1.
 
"Stranka koja je podnosilac zahteva zakazala je svoj termin za predaju dokumentacije putem digitalnog servisa eZakazivanje i u predviđeno vreme bila primljena na šalter. Iako je stranka bila upoznata sa digitalnim servisima katastra, čini se da je nasela na kafanske priče o korumpiranom katastru gde se sve završava isključivo preko veze i zbog ovoga je stranka sebe dovela u potencijalno ozbiljan problem", navodi se u saopštenju.
 
Prema Članu 368. Кrivičnog zakonika delo ponude poklona ili druge koristi službenom licu kažnjivo je kaznom zatvora u trajanju do tri godine, precizira se u saopštenju.
 
Dodaje se da su službenici katastra odreagovali u skladu sa zakonom i ispoštovali proceduru da slučaj prijave policiji.
 
"Na lice mesta došla je forenzička ekipa i tim Uprave kriminalističke policije iz Odeljenja za borbu protiv korupcije. Ceo slučaj sada je u nadležnosti policije", navodi se u saopštenju RGZ.
 
Republički geodetski zavod, ističe se u saopštenju, apeluje na građane da ne nasedaju na kafanske priče da se u katastru mora "podmazati" kako bi posao bi završen i da za sve postoji "kombinacija".
 
"Molimo građane da se o radu katastra isključivo informišu putem veb sajta RGZ-a rgz.gov.rs i da svu komunikaciju sa službama za katastar nepokretnosti obavljaju isključivo u pisanoj formi kako bi ostao zabezežen trag koji je moguće pratiti", naglašeno je iz te ustanove.MarketingNajnovije vesti