Buka Foto: pixabay
Srbija

Kazne za kafedžije zbog buke do milion dinara?

Izvor: 
Novosti Ned, 19/09/2021 - 17:58


Novi Zakon o zaštiti od buke koji bi trebalo da doprinese mirnijem životu građana u bučnim kvartovima, pred poslanicima će se naći na nekoj od narednih sednica.

Vlada Srbije u četvrtak usvojila je predlog zakona, kojim bi ova oblast trebalo da se uredi uspostavljanjem jedinstvenog sistema i mera zaštite koje će se dosledno primenjivati.

Shodno slovu zakona, ugostiteljski objekat u kojem se emituje muzika ili izvodi zabavni program dužan je da obezbedi propisane uslove i mere zvučne zaštite. Kontrolu i merenje buke, kao i do sada, obavljaće komunalni milicionar, s tim što će odmah po prijavi moći uređajem da izmeri nivo decibela. Kako se propisuje novim zakonom, predložena rešenja predviđaju i preventivne mere koje se odnose na planiranje i izgradnju, pišu Novosti.

"U prostornim i urbanističkim planovima biće obezbeđene mere i uslovi zaštite od buke, a naročito međusobni prostorni raspored infrastrukture, industrijskih, stambenih, rekreacionih i drugih objekata, kao i akustično zoniranje i utvrđivanje posebnih režima korišćenja tih područja", saopšteno je iz Vlade Srbije.

Pri projektovanju, građenju i rekonstrukciji objekata ili saobraćajne infrastrukture moraju da se sprovedu mere zvučne zaštite.

"U postupku tehničkog pregleda i izdavanja upotrebne dozvole za objekte utvrđuje se ispunjenost mera zvučne zaštite u skladu sa tehničkim propisima", navodi se u predlogu Zakona.

Ukoliko se ugostitelji ogluše o meru, zaprećene su kazne od 250.000 do pola miliona dinara. Za ponavljanje prestupa očekuje ih kazne i do milion dinara. Komunalni milicionar moći će i da privremeno oduzme emitera buke, ali i da podnese inicijativu inspekciji da se zabrani upotreba zvučnika ili obavaljanje delatnosti.

Sankcije i za upravu

Propisane su i kazne za odgovorno lice u organu državne uprave ukoliko nije obavio akustično zoniranje ili je odobrio održavanje javnog okupljanja bez akta jedinice lokalne samoupravnje. Visina sankcija je od 25.000 do 50.000 dinara.

 

 
MarketingNajnovije vesti