Zorana Mihajlović
Srbija

Kazne za poslodavce ukoliko ženama budu postavljali lična pitanja

Izvor: 
N1/Beta Čet, 25/11/2021 - 20:30Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović, rekla je da će poslodavci, ukoliko ženama budu postavljali lična pitanja, plaćati kazne.

Mihajlović je u Skupštini Srbije rekla da je Zakonom o rodnoj ravnopravnosti jasno definisano koja pitanja poslodavac sme da postavlja, saopštio je njen kabinet.

Ona je rekla da će biti formirane inspekcije koje će biti zadužene za sprovođenje tih odredaba zakona.

„Imamo moderan zakon unutar kojeg postoji odeljak o tome da je zabranjeno da poslodavac pita (ženu) bilo šta u vezi sa bračnim statusom, da li ima decu, da li planira porodicu“, rekla je ona.

Najavila je i da će poslodavci plaćati kazne ukoliko prekrše te zakonske odredbe, jer, kako je naglasila „nije dozvoljeno da postavljaju lična pitanja ili traže fotografije“.

Dodala je da je obaveze poslodavaca i da rade na uspostavljanju rodnog balansa među zaposlenima i zaštiti zaposlenih žena i njihovih prava usled odsustva zbog trudnoće i porođaja.

Prema njenim rečima, porodiljsko i trudničko odsustvo ne sme da utiče na mogućnost stručnog usavršavanja, napredovanja na poslu ili povratka na isto radno mesto.

 
MarketingNajnovije vesti