Covid 19 Foto: pixabay
Srbija

Kineski stručnjaci kažu da je epidemija u Srbiji pod kontrolom, svako treba da žrtvuje ličnu slobodu za budućnost

Izvor: 
Tanjug Čet, 16/04/2020 - 14:34Epidemija virusa korona u Srbiji trenutno je pod kontrolom, a stopa zaraženih na stabilnom nivou, kažu kineski stručnjaci za borbu protiv Covid-19, koji borave u Srbiji, uz napomenu da to potvrđuje odnos broja testiranih i registrovanih slučajeva zaraze.
 
Oni, takođe, ukazuju da pojava virusa u staračkim domovima i zdravstvenim ustanovama zatvorenog tipa pokazuje da je neophodna rigorozna primena propisanih mera u borbi protiv epidemije.
 
U razgovoru za Tanjug, oni ističu da je mera zabrane kretanja potrebna u sadašnjoj situaciji i da svako treba da žrtvuje ličnu slobodu za zdrav i slobodan život u budućnosti, a istovremeno izražavaju i uverenje da će suzbijanju epidemije značajno doprineti i to što Srbija, zahvaljujući donaciji Kine, dobija dve najmodernije laboratorije za otkrivanje Covid-19.
 
Zamenica načelnika hitne službe Prve pridružene bolnice Univerziteta Sun Jat-Sen, Sjiong Jen, kaže da tim kineskih eksperata od dolaska u Srbiju svakodnevno prati informacije o zaraženima i preminulima koje objavljuje Krizni štab, a posebno gde je najveće žarište, kao i odnos broja testiranih i potvrđenih slučajeva. Taj odnos je sada ispod 20 odsto što, kaže Sjiong, govori o tome da je ta stopa zaraženih na stabilnom nivou, odnosno da nema ubrzanog rasta obolelih.
 
"Sudeći prema sadašnjim informacijama i preduzetim merama, može se reći da je epidemija u ovom trenutku pod kontrolom", ocenjuje Sjiong.
 
U poslednjih nekoliko dana značajno je povećan broj testiranih, i na dnevnom nivou registruje se više od 400 pozitivnih slučajeva, a trenutna epidemiološka situacija u Srbiji je, kaže Sjiong, podseća na stanje u Vuhanu kada je epidemija u jednom periodu uhvatila maha, ali je posle toga stavljena pod kontrolu.
 
"U Srbiji se povećava broj testiranih, ali se smanjuje procenat potvrđenih slučajeva i to je dobro. Ali, nisu brojevi najvažniji, već da se što ranije otkrije prisustvo virusa kod što većeg broja zaraženih i da se na taj način postigne bolja kontrola i spreči ulazak virusa u domove za stare, bolnice...", naglašava Sjiong.
 
Šef delegacije tima kineskih stručnjaka Peng Džićijang smatra da je to što je virus ušao u domove za stare, neuropsihijatrijske klinike i druge zdravstvene ustanove pokazatelj da je, kako kaže, u tim ustanovama potrebna stroža primena mera i da je važno otkriti i izolovati zaražene i tako sprečiti širenje zaraze.
 
Kod svakog virusa je, kako kaže, najbitnije da se postigne kontrola njegovog širenja i prekine kontakt sa izvorom ili rezervoarom zaraze, zbog čega je važno da pacijenti sa lakšom kliničkom slikom i oni koji nemaju nikakvih simptoma zaraze budu što ranije otkriveni, odnosno da se testiraju i budu izolovani.
 
Pacijenti sa lakšom kliničkom slikom i oni koji nemaju simptome ne zahtevaju posebno lečenje i za njih je, kaže Peng, neretko najbolja terapija - izolacija.
 
"Za svaku infektivnu bolest važi pravilo da je potrebno kontrolisati izvor zaraze, prekinuti njen dotok i zaštiti osetljive grupe", podvlači Peng.
 
Upitan da li bi toplo i sunčano vreme koje dolazi moglo da utiče na Covid-19 i eventualno smanji broj zaraženih, Peng kaže da je to sasvim nov virus o kojem se malo zna, ali da je uočeno da se lakše i brže prenosi u hladnijim krajevima.
 
"Međutim, sada se pojavljuje i u zemljama sa toplijom klimom, što nam govori o tome koliko je ovaj virus lukav. Istina je da više voli hladnoću, ali odgovara mu i toplo vreme, tako da postoji mogućnost da se prenosi i na višim temperaturama", navodi Peng.
 
 MarketingNajnovije vesti