• Kinezi će otvoriti fabriku eksploziva u Srbiji

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Najveća kineska kompanija iz oblasti proizvodnje eksplozivnih materijala dolazi u Srbiju.

    U strateškom partnerstvu sa beogradskom firmom „Rudeks“, otvoriće na prostoru nekadašnjeg vojnog kompleksa u okolini Boljevca koji je služio za skladištenje municije, fabriku za proizvodnju industrijskog eksploziva.
     
    Ime kineske kompanije koja gradi najmoderniju fabriku za proizvodnju industrijskog eksploziva je u ovom trenutku poslovna tajna, baš kao i vrednost investicije. Poznato je, međutim, da ta kineska kompanija ima fabrike širom sveta u kojima radno angažuje više stotina hiljada radnika„, ističe za „Novosti“ predsednik opštine u Boljevcu Nebojša Marjanović.
     
    Inače, nekadašnji vojni kompleks u okolini Boljevca se prostire na oko sedam hektara i u svom sastavu ima podzemne hangare za skladištenje municije. Trenutno je pri kraju infrastrukturno opremanje i procedura za prijem radnika, a svečano otvaranje fabrike se, prema rečima Marjanovića, očekuje vrlo brzo.
     
    Inače, najveći potrošač industrijskog eksploziva u Srbiji je nekadašnji Rudarsko-topioničarski basen „Bor“ koji je od decembra prošle godine, sa udelom od 63 odsto, u većinskom vlasništvu kineske kompanije „ZiJin“.
     
    Na površinskim kopovima i podzemnim rudnicima bakra u Boru i Majdanpeku, iz sastava kineske kompanije „ZiJin Čoper Bor“, godišnje se potroši više od 250 tona industrijskog eksploziva. Uz to, Bor i Boljevac su susedni gradovi, na udaljenosti od samo 35 kilometara, što znatno utiče na cenu transporta materijala neophodnog za rad u rudnicima. Konkretno, najviše se koristi za masovna miniranja na površinskim kopovima, obrušavanje slojeva rude u podzemnim ležištima i istražna bušenja.
     
    Primera radi, samo je na površinskom kopu „Veliki Krivelj“, iz sastava rudnika bakra „Bor“, lane potrošeno čak 169 tona industrijskog eksploziva.
     
    Pored rudarstva, industrijski eksploziv se najviše troši i pri izgradnji puteva. A, poznato je da upravo kineske kompanije grade najviše saobraćajnica u Srbiji.

    Najveća kineska kompanija iz oblasti proizvodnje eksplozivnih materijala dolazi u Srbiju.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]