• Kisić: Epidemiološka situacija iz dana u dan sve bolja

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Srbija postepeno ide ka potpunoj normalizaciji života jer to dopušta epidemiološka situacija, koja je iz dana u dan sve bolja, izjavila je epidemiolog Darija Kisić Tepavčević.

    Ona je rekla da generalno u ovo doba godine nema kapljičnih infekcija, ali i istakla da će epidemiološke preporuke zbog virusa kovid 19 ostati dugo na snazi.

    Kisić je rekla da već nedeljama u Srbiji nema pojedinačnog žarišta koje bi ukazalo na širenje epidemije korona virusa i dodala da su slučajevi po kolektivima uspešno suzbijani.

    „Dve trećine nosilaca su asimptomatski, a za njima smo tragali preko osobe koje je otkrivena infekcija“, rekla je ona za Pink.

    Dodala je da trenutno u Srbiji još nekoliko osoba ima tešku kliničku sliku i nalazi se na mehaničkoj ventilaciji.

    Ona je istakla da serološki test ukazuje da li osoba ima antitela, a ako se otkriju antitela klase IGM to ukazuje na svežu infekciju i moguće postojanje virus pa se osobe upućuju na testiranje.

    „I kad se pronađu antitela niko ne zna koliko traje zaštitni efekat, neka istraživanja pokazala da je najmanje 18 meseci, videćemo“, rekla je ona.

    Doktorka Kisić Tepavčević kaže da se i sama testirala na antitela jer je mislila da je imala virus ali su rezultati bili negativni.

    Ona je ocenila da je drugi talas vrlo verovatan ako virus preživi visoke temperature i ponovo dođe sa južne hemisfere.

    „Izvesno je da se drugi talas može očekivati, imajući u vidu spremnost zdravstvenog sistema i koliko smo naučili o virusu i kako se može preventirati, nikad to neće biti kao prvi udar“, rekla je ona i ocenila da je Srbija tokom pandemije ojačala zdravstveni sistem.

    Srbija postepeno ide ka potpunoj normalizaciji života jer to dopušta epidemiološka situacija, koja je iz dana u dan sve bolja, izjavila je epidemiolog Darija Kisić Tepavčević.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Treći dan potrage za dvogodišnjom Dankom Ilić

    Potraga za dvogodišnjom Dankom Ilić, nakon što je obustavljena pretraga terena, ušla je u treći dan. Policija je saopštila da nastavlja intenzivan operativan rad radi utvrđivanja svih […]