• Kisić: Nijedan grad neće biti pošteđen novog virusa, sutra zajednički sastanak kriznih štabova o prevenciji širenja

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Zamenik direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da nijedan grad u Srbiji neće biti pošteđen širenja zaraze novim virusom korona ukoliko građani ne smanje cirkulaciju i komunikaciju.

    Odgovarajući na pitanje novinara u Palati Srbija da li su potvrđena nova žarišta u Srbiji, Kisić je rekla da trenutno nema podatke koliko je gradova sa najvećim brojem zaraženih, ali da oni jesu dobar pokazatelj gde bi mere u sprečavanju širenja infekcije trebalo povećati.

    “Izvesno je da nijedan grad neće biti pošteđen ove bolesti ako nastavimo ovako da se ponašamo i ako bude tolika cirkulacija i komunikacija u gradovima”, podvukla je Kisić.

    Prema ranije objavljivanim podacima, najveća žarišta novim virusom korona su gradovi Beograd, Valjevo i Niš.

    Sutra zajednički sastanak kriznih štabova o prevenciji širenja

    Krizni štabovi razmotriće sutra, na zajedničkoj sednici, mere jače prevencije širenja korona virusa, izjavila je Kisić Tepavčević.

    Istakla je da je ključ i dalje pre svega u ponašanju građana i poštovanju već propisanih mera.

    Kaže da će se narednih dana još intenzivnije raditi testiranje i ispitivanja sa ciljem da se spreči širenje virusa.

    „Međutim brojevi neumoljivo pokazuju, gde smo i koliko smo doprineli da se ova bolest širi“, dodala je ona.

    „Sutra ćemo u toku dana imatio i zajedničke sastanke kriznih štabova, hoćemo da probamo da nađemo način i vidimo da li postoji mogućnost da još više omogućimo prevenciju ove bolesti. Ali, bez obzira, kakve god budu mere i odluke, ne možemo da uspemo ako svako od nas ne preuzme odgovornost za sprečavanje širenje ove infekcije“, rekla je ona.

    Navela je da je do sada preminuo od te bolesti 21 muškarac i sedam žena, kao i da ukupan mortalitet na današnji dan iznosi 2,64 odsto.

    Ukupno su 72 osobe na respiratoru: 10 na Infektivnoj klinici KC Srbije, 1 osoba u KC Niš na Infektivnoj klinici, 6 KC Vojvodine, 9 KC Kragujevac, 15 „Mišović“, 9 Klinika za pulmologiju KC Srbije i 12 KC Niš u zgradi stare hirurgije i 10 KC Zemun.

    Primarno da imamo pravovremene i tačne informacije

    Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ ukazala je da je u situaciji kada se naša zemlja bori sa korona virusom primarno da imamo validne, pravovremene i tačne informacije.

    “Razumem da je posao novinara takav da želite da imate neku ekskluzivu, ali nije ovo situacija kada je ekskluzivitet nešto što je primarno. Primarno je da imamo validne, pravovremene i tačne informacije”, rekla je Kisić Tepavčević, odgovarajući na pitanja novinara u Palati Srbija zašto se slučajevi korona virusa ne prijavljuju na nivou lokalnih zajednica.

    Navela je da se sve informacije na nivou lokalnih samouprava, dobijaju od zdravstvenih radnika.

    “Oni jesu početni izvor svih informacija. Međutim, ne samo u vanrednom stanju, nego i u svim drugim okolnostima, postoje mesta gde se skupljaju svi ti podaci, analiziraju i ideja nam je da uvek, a ne samo u vanrednom stanju, sinhronizovano širimo informacije sa svima”, rekla je Kisić Tepavčević.

     

     

    Zamenik direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da nijedan grad u Srbiji neće biti pošteđen širenja zaraze novim virusom korona ukoliko građani ne smanje cirkulaciju i komunikaciju.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija