• Ko je kriv za pad nataliteta, oprečna mišljenja i među ministrima

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je danas da „jednaki uslovi znače i da očevi mogu da koriste roditeljsko odsustvo za čuvanje dece, jednake plate za isti rad, mogućnost napredovanja u poslu i podelu kućnih poslova.

    „Кriviti žene za pitanje nataliteta je neprimereno. Podizanje stope nataliteta je proces u kojem moramo svi da učestvujemo. Društvo u kojem su žene obrazovane i emancipovane nije uzrok niskog nataliteta“, rekla je Mihajlović u pisanoj izjavi.

    Ona je rekla da pitanje nataliteta nije jednokratna priča i ocenila da je Srbija donela dobre zakone i strategije i da se uz njihovu „efikasnu primenu položaj žena u društvu unapređuje“.

    Reakcija ministarke Mihajlović dolazi samo dan nakon što je ministar za brigu o porodici Ratko Dmitrović izjavio je da je u 90 odsto slučajeva u borbi protiv negativnog prirodnog priraštaja presudna uloga žene.

    „Žene su doživele potpunu slobodu. Da bude akademik, najbolji matematičar, ekonomista, da se ostvari na svakom polju. Šta mi toj ženi, mi muškarci, mi društvo, država, treba da damo da bi ona donela odluku da rodi treće dete“, upitao je ministar.

    On je za TV Prva rekao i da ljudima dete više nije centar sveta nego je to hedonizam.

    „Ovo što mi imamo ovde nije ništa novo. Svi imamo ovaj problem. Ovo je posledica civilizacijskog hoda i pristupa životu. Od jedne pozicije u kojoj je dete bilo centar sveta, došli smo zahvaljujući tom civilizacijskom hodu da dete više nije ni blizu vrha. Prevladao je hedonizam. Nije više san mladih da imaju četvoro dece, nego ‘imaću dve kuće, jahtu, putovaću po svetu“, kazao je Dmitrović.

    Reakcije i iz nevladinog sektora

    Na izjavu Dmitrovića reagovalo je i Udruženje Mame su zakon koje je poručilo da „žene nisu mafijašice“.

    „Pokušaj da se višedecenijski problem pada nataliteta reši zakonom koji je svojevremeno predstavljen kao borba protiv porodiljske i trudničke mafije doživeo je debakl, a žene nisu mafijašice koje kada požele da postanu majke imaju za cilj da ojade državnu kasu“, poručilo je to udruženje ministru Radomiru Dmitroviću.

    Udruženje ističe da većina žena rađa dete ili decu jer to želi i kada misli da su se za to stekli uslovi, u dogovoru sa partnerom.

    „Mnoge žena pogađaju odredbe lošeg Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom i ne ohrabruje ih da se odluče za novi korak u životu. Sa tim nemaju veze ni emancipacija, a ni insistiranje na ravnopravnosti kako vi u izjavi diskretno sugerišete“, poručilo je udruženje ministru.

    Navode da dete nije samo briga majke, već i oca i da zato emancipacija žena neminovno dovodi i do emancipacije muškaraca koji sve više žele i preuzimaju obaveze koje su u patrijarhalnim okvirima bile strogo rezervisane isključivo za žene.

     

    Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je danas da „jednaki uslovi znače i da očevi mogu da koriste roditeljsko odsustvo za čuvanje dece, jednake plate za isti rad, mogućnost napredovanja u poslu i podelu kućnih poslova.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija